usklađivanje s eu

BiH mora uvesti trošarine za struju, cijene idu gore?

02.02.2018.
u 11:01

BiH je dužna u skladu s europskim direktivama kao buduća članica EU uvesti minimalne trošarine na energetske proizvode, uključujući i električnu energiju, potvrđeno je za Nezavisne novine u Uniji za takse i carine EU.

Naime, kako je objasnio Patrick McCullough, glasnogovornik Unije, sve zemlje članice dužne su primijeniti pravila u skladu s Direktivom za oporezivanje energetike 2003/96/EC, koja uključuje i minimalnu razinu trošarina na električnu energiju.

McCullough je istaknuo da od BiH kao dio integracijskog procesa EU očekuje da postepeno uskladi svoje propise s europskom pravnom stečevinom.

"Komisija će razmotriti specifično stanje energetike u sklopu predstojeće procjene bh. aplikacije za članstvo u EU. Radujemo se da ćemo s tim u vezi biti u prilici izanaliziratiodgovore iz upitnika koji se odnose na energetske politike", rekao je on.

Iako nadležna ministarstva nisu željela potvrditi da se planira uvođenje spomenutih nameta, iz odgovora EU je vidljivo da se na tome, ipak, radi.

"Mi razumijemo da je BiH trenutno u procesu određivanja tarifa za 'Elektroprenos BiH' i neovisne operatore sustava, ali Europska komisija nije involvirana. To je pitanje u nadležnosti BiH, koja može angažirati privatne eksperte ukoliko ocijeni da je to potrebno", rekao je McCullough.

Izvor iz BiH je rekao za Nezavisne da će zakon o trošarinama uključujući i odredbe o trošarinama na struju, biti završen do kraja lipnja, a da će pravilnik biti usvojen do kraja godine.

Rečeno je, također, da se razmatra opcija po kojoj bi trošarine na struju za domaćinstva iznosile nula KM, a da razina trošarina za ostale potrošače još nije utvrđena. Pojašnjeno je, takođe, da su eksperti iz Slovenije, Austrije i Hrvatske već održali nekoliko radionica i sastanaka s domaćim vlastima kako bi se usvojio novi zakon o trošarinama u skladu s europskom pravnom stečevinom.

U pogledu očekivanja EU, McCullough je preporučio da se pogledaju preporuke iznesene u Izvješću o napretku BiH iz 2016. godine, u kojem je upozoreno da BiH nije napravila napredak u odnosu na zakonodavstvo o trošarinama i carinama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?