Ministarstvo sigurnosti BiH

BiH modernizira sistem automatske identifikacije putem otisaka prstiju i dlanova

22.02.2018.
u 16:30

Bosna i Hercegovina modernizira sistem automatske identifikacije putem otisaka prstiju i dlanova AFIS/APIS, koji će osigurati efikasniji rad i suradnju sigurnosnih agencija u zemlji, priopćilo je Ministarstvo sigurnosti BiH. 

Također, uspostavljanjem novog AFIS-a, BiH usklađuje sistem sa zemljama Europske unije (EU), koji ima mogućnost međunarodne razmjene podataka i jačanja prekogranične suradnje posebno u suzbijanju terorizma i prekograničnog kriminala.

Korisnici AFIS sistema su Državna agancija za istrage i zaštitu, Granična policija BiH, Agencija za forenzička ispitivanja i vještačenja, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske, Federalno ministarstvo unutarnjih poslova, policija Brčko Distrikta i deset županijskih ministarstva unutarnjih poslova čiji predstavnici su danas u Sarajevu potpisali  memorandum kojim se utvrđuje buduća suradnja.

Ministarstvo sigurnosti BiH je vlasnik sistema i pružat će podršku nadležnim policijskim agencijama kroz smještaj i održavanje servera.

Ovim činom ispunjen je i preduvijet za nabavku opreme za AFIS sistem vrijedan sedam milijuna KM iz IPA programa pomoći EU.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić je izjavio da će se stvaranjem jedinstvene zbirke spornih tragova i otisaka prstiju i dlanova značajno povećati obim i efikasnost u otkrivanju kaznenih dijela u Bosni i Hercegovini. 

- Ovo je snažan alat u rukama policije koji će biti od velike pomoći za otkrivanje i rasvjetljavanje kaznenih dijela - kazao je Mektić. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?