Martin Schieder

BiH jedna od rijetkih zemalja u kojoj nema slučajeva bjesnila

lisice
28.04.2016.
u 11:53

Do sada je realizirano 10 kampanja oralnog cjepljenja lisica, koje su i glavni nositelji virusa bjesnila u BiH

Nakon završetka petogodišnjeg Programa kontrole i iskorjenjivanja bjesnila te zahvaljujući provedenom programu oralnog cijepljenja protiv bjesnila i kontrole ove bolesti, zaključeno je da je Bosna i Hercegovina postigla zavidan status zemlje u kojoj prethodne godine, kao i u prva tri mjeseca 2016., nije zabilježen niti jedan slučaj bjesnila.

Do sada je realizirano 10 kampanja oralnog cjepljenja lisica, koje su i glavni nositelji virusa bjesnila u BiH. Počevši od jeseni 2011., oralno cijepljenje je provođeno dva puta godišnje, a posljednja je bila u travnju ove godine.

Šef Operativnog odjela za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH Martin Schieder kazao je na današnjoj pres-konferenciji da je kampanje financirala EU od oko 5,3 milijuna eura namijenjenih za za nabavku, testiranje te distribuciju cjepiva protiv bjesnila.

Također, dodao je da je EU uložila i dodatnih milijun eura uloženih u projekte tehničke pomoći nadležnim institucijama u BiH te da se cjelokupna inicijativa odnosi na zemlje zapadnog Balkana.

Podsjetio je da je 2010. vladala epidemija bjesnila te kako je u BiH tada zabilježeno 47 slučajeva bjesnila životinja u BiH, nakon čega su sve zemlje zapadnog Balkana reagirale i odlučile uvesti program zaštite.

Zaključio je da je program cjepljenja lisica bio uspješan te da je BiH jedna od rijetkih zemalja u kojima više nema slučajeva bjesnila.

Dodao je da je planirano provođenje još dviju kampanja, u jesen ove godine, do proljeća 2017., što će BiH pomoći da sačuva status zemlje gdje je bjesnilo iskorjenjeno.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba istaknuo je da je bjesnilo neizlječiva virusna bolest divljih životinja, koja se prenosi i na ljude te da su lisice predstavljaju glavni izbor bjesnila u BiH.

Naglasio je da je EU ranije pomogla u provođenju cjepljenja na području država zapadnog Balkana, uključujući susjedne države, što je ocijenio bitnim jer bjesnilo, kao bolest koju prenose divlje životinje, "ne poznaje administrativne granice".

Apelirao je na vlasnike kućnih ljubimaca da ih redovito cijepe kod veterinara te zamolio sve građane da daju svoju podršku u smislu širenja informacija o ovom programu cjepljenja i da veterinarskim organizacijama prijavljuju slučajeve uginulih životinja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije