zemlja regije

BiH jedina nije bila na skupu o uništenju Islamske države

fsdfsfs
03.02.2017.
u 18:15

Bosna i Hercegovina je bila jedina zemlja regije koja nije sudjelovala na antiterorističkoj radionici posvećenoj uništenju Islamske države, koja je u organizaciji američkog State departmenta održana prošlog tjedna u Tirani. Naime, kako je priopćeno iz State departmenta, radionica je organizirana u suradnji s američkim Ministarstvom pravde, a na njoj su sudjelovali predstavnici Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Kosova, Albanije, Francuske, Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije.

U Ministarstvu sigurnosti BiH odgovaraju da nisu sudjelovali “iz tehničkih razloga”.

“Poziv za radionicu je, nažalost, kasno stigao i iako smo učinili sve što je bilo u našoj moći da uputimo predstavnike BiH u Tiranu, nismo u tome uspjeli. Svako upućivanje naših službenika na ove skupove podrazumijeva i prolazak sigurnosnih provjera kako od strane BiH, tako i od američke strane. Zbog veoma kratkih rokova to nismo uspjeli uraditi”, naveli su iz Ministrastva sigurnosti BiH za “Nezavisne novine”.

U State departmentu su istakli da je cilj radionice upoznati sudionike konferencije s naporima SAD da kapaciteti ISIS-a budu reducirani, a u krajnjoj liniji i potpuno uništeni.

“Balkanskim vladama smo skrenuli pažnju na terorističke ratnike koji se vraćaju iz Iraka i Sirije, kao i na način djelovanja pripadnika ISIL-a u organizovanju operacija izvan njihovih teritorija”, naveli su u priopćenju. Dodali su da su sudjelovali istražitelji, tužitelji, granični policajci, službenici za sankcije, političari i eksperti iz oblasti utjerivanja zakona, državne sigurnosti i ukidanja financijskih mreža za financiranje terorističkih operacija.

“Sudionici su se usuglasili o potrebi regionalne suradnje i da će uložiti napore u sprečavanju operacija ISIS-a izvan njihove teritorije, te da će se posvetiti problemu povratka stranih ratnika iz Iraka i Sirije”, navedeno je u priopćenju.

U Veleposlanstvu SAD u Sarajevu, komentirajući činjenicu da BiH nije sudjelovala na ovako važnom skupu kazali su, za banjalučki list, da je sudjelovao predstavnik Veleposlanstva SAD iz Sarajeva, te će podijeliti zapažanja s ovog događaja u okviru tekuće koordinacije i suradnje s raznim domaćim vlastima po pitanju borbe protiv terorizma.

I u Ministarstvu sigurnosti BiH uvjeravaju da nesudjelovanje na ovoj konferenciji ne znači da je suradnja sa SAD po pitanju borbe protiv terorizma loša.

“Suradnja s američkim veleposlanstvom u ovoj oblasti je na visokoj razini. Konkretno po pitanju terorizma znatno je intenzivirana suradnja i u posljednjih deset dana službenici Ministarstva sigurnosti su se tri puta sastali s predstavnicima Veleposlanstva SAD”, poručuju iz tog ministarstva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?