Poruka Milanovića

BiH je neodrživa na duži rok, a Hrvati nisu ravnopravni

Milanovic sa clanovima HNS-a
VL FOTO
05.07.2014.
u 09:50

Zagreb neće dopustiti narušavanje legitimiteta Hrvata

Vlasti Republike Hrvatske nastojat će u sljedećem mandatu Europske komisije i Parlamenta, a jednako tako i najvažnijih tijela Europskoga vijeća, nametnuti temu Bosne i Hercegovine kao jedno od najvažnijih pitanja Unije kako bi se ubrzao njezin europski put koji podrazumijeva i unutarnje prilagodbe. Hrvatski premijer Zoran Milanović je na upit kako Hrvatska može iskoristiti svoje članstvo u EU-u, rekao da treba što bolje zaštititi svoje interese u regiji jugoistočne Europe i susjedstvu.

Fokus EU

Upravo kako je to ocijenio i predsjednik Ivo Josipović, i premijer Milanović je naveo da je stanje u BiH nesređeno i teško održivo na dulji rok. Za položaj ovdašnjih Hrvata rekao je da je nezadovoljavajući, a u potpunoj je blokadi cijela država.

- Ponavljam, kao članica EU-a Hrvatska utječe na dugoročnu stabilizaciju ovog dijela Europe te je most između jugoistočne Europe i EU-a. Naš izravan doprinos politici proširenja posebno se očituje u prenošenju naših pregovaračkih znanja i iskustava državama regije. Smatramo, naime, da daljnje proširenje EU-a može pomoći konsolidaciji jugoistočnog susjedstva, što je u strateškom interesu Hrvatske, cijele regije te EU-a. BiH je pri tome posebna priča i Hrvatska će se zalagati za poseban pristup toj državi. Ne možemo dopustiti da europski napredak BiH mjere briselski birokrati, Hrvatska se zalaže i zalagat će se da tu državu stavimo u fokus čelnika EU-a koji donose ključne odluke. Koliko god nam je važna europska perspektiva cijele regije, mojoj Vladi će BiH biti favorit za ulazak u EU. A što se tiče unutarnjeg ustroja BiH, zalažem se da se razvija kao potpuno funkcionalna država triju ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih njezinih građana, rekao je Milanović.

Konstanta

Vlast u Zagrebu je od dolaska aktualne koalicije na vlast u jednome bila ustrajna i jedinstvena, čak i s predstavnicima oporbe - da treba osigurati europsku budućnost BiH, što apsolutno podrazumijeva i popravljanje položaja Hrvata u BiH. Da je to tako, pokazali su u svome odnosu prema aktualnim vlastima i pojedinim strankama u Sarajevu koje su svojim potezima Hrvate doveli do položaja manjine i manipuliranja s izbornim propisima. Hrvatska je čak potaknula i posebnu inicijativu da se Europska komisija s posebnom pozornošću angažira oko ispunjavanja uvjeta BiH, ali i da se bude jako oprezan i strpljiv oko ustavnih i izbornih promjena koje zadiru u Daytonsku arhitekturu zasnovanu na interesima tri naroda.     

Ključne riječi

Komentara 12

RO
rosa
22:15 05.07.2014.

BiH je kao Republika u Jugoslaviji bila više država nego što je današnja država. Čini mi seda zaboravljamo da su ovakvu BiH, osim međunarodne zajednice, napravili "naši" političari pored kojih sve propada osim što njihovo materijalno bogatstvo raste iz godine u godinu. Drugim riječima, kada bi Švicarskom upravljali BiH "političari" oni bi od nje za deset godina napravili još jednu BiH.

JM
jezero-matica
04:28 06.07.2014.

Partijsko,Udbasko.Spijunske Strukture nikada nisu radile na dobrobit HR Naroda ma gdje god on bio!

Avatar marengoo
marengoo
02:39 06.07.2014.

Nista dragi moji bosnjaci,podmazite ono sto smo 95-te zakopali,izgleda da ce nam uskoro zatrebati...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije