BiH je ekonomsko čudo, fenomen kakav se rijetko viđa u nesređenim državama, gdje je otvorenih pitanja niz

gospodarstvo
Ilustracija
10.03.2024.
u 11:04

Dok se u svijetu na BiH i dalje gleda kao na državu u kojoj traje rat, mi unutar države svjesni smo da nesuglasica ima, da stalno netko potpiruje vatru. Međutim, zasad je mir, premda nesavršen! I ovakav uvod nije uobičajen za temu koja je planirana ovdje, a ona je ekonomska, no mi smo Bosna i Hercegovina, gdje sve počinje politikom, a svi očekujemo te ljepše dane kad ćemo govoriti isključivo o uspješnoj ekonomiji. A o spomenutoj politici itekako nam ovisi ulazak u Europsku uniju, a takav događaj definitivno bi gospodarstvo ove zemlje učinio još jačim. Jer BiH je ekonomsko čudo, fenomen kakav se rijetko viđa u nesređenim državama, gdje je otvorenih pitanja niz, piše portal Večernjeg lista BiH.

Dugotrajne pripreme

U čemu je tajna uspjeha? Budući da često razgovaramo s uspješnim gospodarstvenicima, onda ćemo citirati Rusmira Hrvića, predsjednika Uprave AS Holdinga, koji je govorio o svojim tvrtkama, a ta izjava može biti nit vodilja i za druge uspješne ili pak one koji to žele postati. - Originalnost, povjerenje, transparentnost i usluga ključni su pojmovi koje naši zasposlenici imaju na umu kada grade neki brend. Za uspjeh naših brendova možemo zahvaliti i preciznim analizama te modernim metodologijama stvaranja koncepata brendova koje realiziraju naši stručni timovi. Mi polazimo od činjenice da se proizvodi kupuju ne samo zbog njihove konkretne upotrebe već i u velikoj mjeri zbog životne filozofije koju potrošač dijeli s konkretnim brendom. Zato razvoju i priči svakog našeg brenda pristupamo s iznimno zahtjevnim i dugotrajnim pripremama te smatram da i u tom dijelu leži tajna uspjeha - kazao je Hrvić među ostalim. A gospodarstvenicima treba izići ususret jer ova 2024. čini se kao prijelomna. Razne svjetske krize će se, prema svemu sudeći, nastaviti i to će utjecati na BiH. Stoga je snažno gospodarstvo itekako potrebno. Gospodarstvenicima trebaju radnici, a ako žele domaće, moraju ih i bolje platiti. Država je tu na potezu. Smanjenjem poreza, doprinosa i drugih troškova poslodavaca takve se stvari mogu poboljšati, ali gospodarstvenici to ne smiju zloupotrijebiti i ostaviti novac sebi umjesto preusmjeriti ga za zadovoljne i motivirane radnike. Nedavno su se sastali poslodavci iz Zeničko-dobojske županije, gdje su među prioritete stavili smanjenje parafiskalnih nameta te su izričito kazali da bi to omogućilo povećanje plaća. Među problemima s kojima se suočavaju naglašavaju preveliko opterećenje cijene rada koje gotovo rezultira "plaćom na plaću", jer gotovo isti iznos plaće radnika izdvaja se za razne državne fondove. Poslodavci su iskazali jači angažman na pripremi potrebne zakonske regulative da bi se putem zakonodavne vlasti u Federaciji BiH izglasala odgovarajuća zakonska rješenja u cilju stvaranja poticajnog poslovnog i razvojnog ozračja. Ako se stvore neki preduvjeti i ako se rastereti tvrtke, a plaća radnika poveća, gospodarstvo BiH bi se moglo u idućem desetljeću udvostručiti, što je poruka i Izaslanstva EU-a u BiH.

Ključne reforme

I upravo zato je važno pridržavati se nekih pravila, olabaviti političku situaciju i usmjeriti se prema ekonomiji. Europska unija šalje BiH poruku da je od presudne važnosti postojanje potpuno funkcionalnih institucija koje su u stanju izraditi zrele prijedloge projekata s jasnom opredijeljenošću za ključne reforme.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?