Naslovnica Vijesti

BiH ispunila uvjete za izvoz mesa peradi i jaja u EU, uskoro inspekcija

17. veljače 2017. u 14:10 0 komentara 83 prikaza
piletina
Pogledajte galeriju 1/2

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da je Bosna i Hercegovina ispunila sve uvjete za izvoz mesa peradi, prerađevina od tog mesa i jaja u EU.

Nakon sastanka s predstavnicima Udruženja živinara BiH, Šarović je rekao da su na ispunjavanju uvjeta radili u skladu s Akcijskim planom koji je dogovoren s nadležnim institucijama Europske unije.

Dodao je da će prvo biti odabrane bh. tvrtke za koje su sigurni da ispunjavaju uvjete, da ne bi ponavljali greške od ranije.

- Mi smatramo da je Bosna i Hercegovina spremna i da ispunjava uvjete, a da nije tako ni inspekcija Direktorata za hranu, zdravlje, analize i rizike EU ne bi dolazila u najavljenu inspekciju za koji mjesec, tako da sam optimist - istaknuo je Šarović.

Pojasnio je da će inspekcija doći tijekom godine nakon čega bismo trebali dobiti dozvolu za izvoz, kao i da trenutnio rade na usuglašavanju točnog datuma.  

Naveo je da je u BiH zabilježen samo jedan slučaj bolesti ptičije gripe u okolini Prijedora, i to na imanju a ne u proizvodnim pogonima te da je to pitanje pod kontrolom. 

Predstavnik Udruženja živinara BiH Predrag Miličić kazao je da su ti proizvođači spremni da se okušaju i na zahtjevnom tržištu EU, te da su na današnjem sastanku dobili uvjeravanja da će i ubuduće imati dobru suradnju  u vezi s projektima ovog ministarstva.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.