novo izvješće Globalne inicijative

BiH ima najveći odljev sumnjivog kapitala u BDP-u na zapadnom Balkanu

banka
30.07.2023.
u 10:12

Odljev sumnjivog kapitala iz BiH iznosi čak 8,3% ukupnog BDP-a. Iza BiH je Kosovo sa 7,8, S. Makedonija s 5,7%, Crna Gora s 4,1%...

BiH je zemlja s najvećim odljevom sumnjivog kapitala u svom bruto domaćem proizvodu u cijeloj regiji zapadnog Balkana, navedeno je u najnovijem izvješću Globalne inicijative protiv transnacionalnog organiziranog kriminala sa sjedištem u Ženevi, piše Večernji list BiH.

Prema njihovim podacima, odljev sumnjivog kapitala iz BiH iznosi čak 8,3% ukupnog BDP-a. Iza BiH je Kosovo sa 7,8, a slijede S. Makedonija s 5,7%, zatim Crna Gora s 4,1%, Srbija s 3,4%, Bugarska s 3,5, RH s 2,6% i Albanija s 2,1%. Prema izvješću, sumnjivi kapital iz BiH najčešće odlazi u Austriju, RH i Rusiju.

Neformalna ekonomija, kako je dalje istaknuto, u BiH čini čak trećinu ukupnog BDP-a, a slična situacija je i u ostalim zemljama regije. Korištenje gotovine, plaćanja bez računa i evidencija te slične aktivnosti, kako je naglašeno, pogoduju sivoj ekonomiji i pranju novca, a kao najvažnijeg stranog igrača u ovoj oblasti u regiji izvješće je evidentiralo Rusiju.

Nakon početka rata u Ukrajini u veljači prošle godine i uvođenja zapadnih sankcija, traži sve načine da nastavi s neformalnim ekonomskim tokovima, a u tome im pomažu, kako je evidentirano, ruski državljani koji se nalaze u zemljama regije, a posebno u Srbiji, koja je jedina zemlja u regiji u koju Rusi mogu slobodno putovati i u njoj se nastaniti.

– Pranje manjih novčanih iznosa često se ostvaruje kroz poslove koji zahtijevaju gotovinu, kao što su restorani, barovi, kozmetički saloni, benzinske crpke, privatni parking i taksi-kompanije. U cijeloj regiji ilegalna sredstva su pomiješana sa stvarnim profitom od vođenja ovih operacija, što čini da se ovi tokovi teško mogu raščlaniti jedni od drugih i tako otvaraju put da uđu u bankarski sustav – naglašeno je. Sve ove aktivnosti pogoduju zarobljavanju države i onemogućavaju provođenje reformi.

– Strateški geografski položaj zapadnog Balkana, između Azije i zapadne Europe, omogućava kriminalnim mrežama da prijeđu nejasnu podjelu između legalnih i ilegalnih tržišta. Zapadni Balkan tradicionalno je služio kao prolazna ruta za trgovinu drogom, krijumčarenje ljudi i nedopuštenu trgovinu. Štoviše, nedavna značajna ulaganja u infrastrukturu – uglavnom iz kineske inicijative "Pojas i put" – moćan su katalizator za kapitalne i komercijalne tokove – naglašeno je u izvješću.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije