Zvizdić – Merkel

BiH ima jasnu europsku perspektivu i podršku Njemačke

13.08.2018.
u 17:16

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Berlinu s kancelarkom SR Njemačke Angelom Merkel. Razgovarano je o unapređenju bilateralnih odnosa, europskom putu Bosne i Hercegovine, Berlinskom procesu i regionalnim pitanjima zapadnog Balkana.

Nakon susreta Zvizdić i Merkel održali su konferenciju za novinare.

Zvizdić se zahvalio na pozivu i ocijenio posjet veoma značajnim, posebno zbog činjenice što je Njemačka jedan od ključnih faktora za novi europski pristup Bosni i Hercegovini. Izrazio je zahvalnost kancelarki Merkel na osobnom angažmanu, kao i angažmanu SR Njemačke u pokretanju njemačko-britanske inicijative kojom je deblokiran proces europskih integracija i koja je ubrzala europsku perspektivu BiH i cijele regije Zapadnog Balkana. 

Dodao je da se kroz Berlinski proces uspjelo pokrenuti dosta aktivnosti koje već utječu na život u Bosni i Hercegovini jer je naša zemlja dobila najveći broj projekata iz oblasti transportne infrastrukture, uz podršku čelnika EU.

Istaknuo je da prioriteti BiH ostaju europski i NATO put, ekonomska stabilnost, vladavina prava i sigurnost. Zvizdić je ponovio da Bosna i Hercegovina ostaje snažno posvećena uspostavljanju dobrih i prijateljskih odnosa sa svojim susjedima kao jednog od bitnih aspekata procesa stabilizacije i pridruživanja. Dodao je da svi zajedno u regiji zapadnog Balkana moramo pronaći način koji će u narednom razdoblju svjedočiti kontinuiranom napretku na putu EU integracije svake od učesnica u okviru zapadnobalkanske šestorke.

Zvizdić je rekao da su bilateralni odnosi s Njemačkom izuzetno dobri istaknuvši da je Njemačka naš najvažniji partner, te da trgovinska razmjena između država pokazuje pozitivne rezultate.

Zvizdić se zahvalio kancelarki Merkel na srdačnoj dobrodošlici.

Kancelarka Merkel je ponovila da Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan imaju jasnu europsku perspektivu i podršku Njemačke na tom putu. Dodala je da je neupitna podrška NATO integracijama Bosne i Hercegovine. Istaknula je da Njemačka pomaže ekonomski napredak BiH koji je ključan kako bi mladi ljudi našli perpektivu za ostanak. 

Naglasila je da se suradnja država zapadnog Balkana poboljšala zahvaljujući Berlinskom procesu te da su polja znanosti, obrazovanja i istraživanja od velike važnosti za  razvoj zemalja Zapadnog Balkana, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?