Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

BiH ima 2,67 milijardi KM neangažiranih kredita

02. studenoga 2020. u 20:48 0 komentara 69 prikaza
novac

BiH trenutno ima 2,67 milijardi KM neangažiranih kreditnih sredstava ugovorenih kod međunarodnih kreditora, podaci su Ministarstva financija i trezora u Vijeću ministara.

Neki od kredita su odobreni, a neiskorišteni su i "na čekanju" godinama, dok ima i onih koji su fazi realizacije, ali još nisu u potpunosti iskorišteni, piše Dnevni avaz.

Prema informacijama Ministarstva financija i trezora, BiH je angažirala samo 855,66 milijuona KM za šest mjeseci ove godine, od čega većinu, 76,04 posto, čine sredstva MMF-a – kredit brze pomoći od 330 milijuna eura koji je odobren u svibnju. 

Od ostalih povučenih sredstava 5,6 posto odnosi se na kredite Europske investicijske banke, 5,49 posto na Investicijski okvir za Balkan, 4,85 posto na Europsku banku za obnovu i razvoj, a na ostale kreditore otpada 8,02 posto.

Neangažirano je više od 659 milijuna KM Europske investicijske banke, 764 milijuna KM MMF-a, 258 milijuna KM Svjetske banke – Međunarodne banke za obnovu i razvoj, te 389 milijuna Europske banke za obnovu i razvoj.

Na odobrena, a neangažirana sredstva BiH plaća kamate.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.