Prve zemlje riješile spor

BiH i Crna Gora utvrdile 'avnojevsku' granicu

ljubuski...27.06.2013...autocesta snimljena iz zraka
27.08.2015.
u 06:30

Summit posvećen je ohrabrenju regije da krene prema EU, ali i krizi migranata

Na marginama summita održat će se nogometni susret između momčadi EU i 'Buduće EU'. U sastavu kandidata za EU bit će Rama, Bushati, Ahmetaj, Crnadak, Thaci, Collaku, Gruevski, Poposki, Lukšić, Vučić i Svilanović. Sudi povjerenik Johannes Hahn

Ukupan iznos projekata koje bh. vlasti nude za financiranje iznosi oko 1,2 milijarde eura. Najvažniji su projekti vezani uz dva cestovna prometna koridora Vc i Jadransko-jonski čime bi se zemlja konačno izvukla iz višegodišnje prometne izolacije

a Uoči summita, Europska komisija je objavila da je izdvojila dodatnih 1,5 milijuna eura humanitarnih sredstava za pomoć izbjeglicama i migrantima u Srbiji i Makedoniji. Potpora je namijenjena za osnovne potrepštine poput vode za piće, higijenu, zdravstvo, sklonište i zaštitu izbjeglica i migranata, poboljšanje prihvatnih centara i koordinacije i izvješćivanja o pitanjima migracija u regiji, rekao je Christos Stylianides, povjerenik EU za humanitarnu pomoć.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak i ministar unutarnjih poslova Crne Gore Raško Konjević potpisali su jučer u Beču međudržavni sporazum o granici čime su ove dvije države postale prve u regiji koje će riješiti granično pitanje otvoreno raspadom bivše Jugoslavije. Potpisivanje sporazuma upriličeno je uoči bečke konferencije o zapadnom Balkanu čiji je glavni dio najavljen za danas. Svečanosti potpisivanja su uz predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića i predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, nazočili i austrijski predsjednik Heinz Fischer te šef austrijske diplomacije Sebastian Kurz. Šefovi država te ministri vanjskih poslova BiH, Crne Gore i Austrije uoči potpisivanja održali su sastanak.

Sporazum o granici između BiH i Crne Gore mora još proći postupak ratifikacije u dvjema državama.

Crna Gora ima najdužu graničnu crtu upravo s Bosnom i Hercegovinom u dužini od 268 kilometara, a sporno je bilo tek oko 700 metara.

Problem bilo 700 m

Članovi državnih izaslanstava koji su o tome pregovarali konačno su se usuglasili prije više od godinu dana, no potpisivanje su privremeno zaustavila lobiranja nekih neformalnih bošnjačkih skupina u Sarajevu čije je stajalište bilo kako bi područje od oko 70 četvornih kilometara koje izlazi na more između Prevlake i Bokokotorskog zaljeva, a nalazi se unutar Crne Gore i naziva se Sutorina, zapravo trebalo pripasti BiH. 
Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović je u obraćanju medijima nakon ceremonije iskazao zadovoljstvo što je upravo u Beču potpisan ugovor o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore. On je izrazio zahvalnost predsjedniku Austrije za gostoprimstvo i njegov doprinos i osobno zalaganje da do potpisivanja ugovora i dođe. Istaknuo je kako je ovo prvi sporazum zemalja s prostora bivše Jugoslavije o granici, te naglasio važnost činjenice da su Bosna i Hercegovina i Crna Gora same riješile pitanje granica bez međunarodnog posredovanja. Predsjedatelj Čović je kazao da između dvije prijateljske zemlje BiH i Crne Gore nema otvorenih pitanja, te da je izražena spremnost obje strane da se unaprijedi suradnja u svim oblastima, s naglaskom na investiranju u infrastrukturne projekte. Tijekom boravka u Beču, predsjedatelj Predsjedništva BiH sastao se i s europskim povjerenikom za susjednu politiku i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom, a za danas je planiran Čovićev susret s visokom predstavnicom Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost i potpredsjednicom Europske komisije Federicom Mogherini. Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić će u Beču kandidirati nekoliko projekata, prije svega mostove na Savi kod Odžaka i Gradiške. BiH u oblasti transporta predlaže i projekt izgradnje dijela Jadransko-jonske ceste kroz BiH u dužini od 117 kilometara. Ova prometnica bi se u dužini od 21 kilometra preklapala s autocestom Vc što bi značajno smanjilo troškove izgradnje.

Velika očekivanja

"Za ovaj projekt tražit ćemo odmah oko 14 milijuna eura za pripremu projektno-tehničke dokumentacije i izradu potrebnih studija zaštite okoliša kako bi bili spremni da u 2016. ili 2017. krenemo s realizacijom ovog za BiH izuzetno važnog projekta, koji je jednakog stupnja važnosti, kao i autocesta na koridoru Vc", kazao je Zvizdić. Prema njegovim riječima, ostali projekti koji su vezani uz transport su iz osnovne mreže - tri dionice autoceste Odžak - Doboj Jug, Tarčin - Konjic i Mostar - Sjever Počitelj u ukupnom iznosu od 1,1 milijardi eura. Također, tu je i obnova željeznice na koridoru Vc na relaciji Sarajevo - Podlugovi sa zahtjevom da se financira s 23 milijuna eura, daljnja realizacija razvoja master plana razvoja zračne luke u iznosu od 35 milijuna eura, rehabilitacija plovnog puta Save u iznosu od 21 milijuna eura i izgradnja i proširenje Luke Brčko u iznosu od 20 milijuna eura. BiH zajednički sa Srbijom i Crnom Gorom predlaže dva projekta. Prvi je 400-kilovoltni dalekovod u dužini od 122 kilometra koji povezuje Srbiju, BiH i Crnu Goru i vrijedan je 66 milijuna eura. Summitu u Beču nazoče brojni dužnosnici, a visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko ocijenio je skup rijetkom, ali idealnom prigodom za BiH i regiju da preuzmu pozitivnu ulogu u izgradnji snažnijih veza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?