sastanak

BiH i Albanija zaineteresirane za izgradnju Jadransko-jonske autoceste

Dalipagić
22.10.2016.
u 07:13

Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić je u Sarajevu održao sastanak s veleposlanikom Republike Albanije Ilirom Melom.

Fokus razgovora je, kako javlja Hrvatski Medijski Servis, stavljen na predstojeće potpisivanje Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Republike Albanije o pomorskom prijevozu tereta trgovačkim brodovima. Sporazum će 31. listopada tekuće godine u ime BiH potpisati ministar komunikacija i prometa BiH.

Osim tema iz područja prometa i komunikacija, na današnjem sastanku se razgovaralo i o izgradnji dionice Jadransko-jonske autoceste kroz Bosnu i Hercegovinu, kao i o uzajamnom priznavanju vozačkih dozvola. Zamjenik ministra Dalipagić je naglasio značaj Jadransko-jonske autoceste za Bosnu i Hercegovinu, koji se prvenstveno ogleda u činjenici da bi se Bosna i Hercegovina njenom izgradnjom uključila u regionalne prometne tokove. Također, preko interregionalnog čvora Koridora Vc i Jadransko-jonske autoceste došlo bi do povezivanja glavnih gradovi Sarajeva, Podgorice i Tirane, čime bi se potaknuo gospodarski i socijalni razvoj makroregije, što je prepoznato i u Strategiji Europske unije za jadransku i jonsku regiju.

S tim u svezi, Dalipagić je naglasio potrebu ubrzanja aktivnosti za što skorije ispunjenje svih potrebnih pretpostavki za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Bosne i Hercegovine, Republike Albanije, Republike Hrvatske i Crne Gore a koji se odnosi na podršku i suradnju prilikom realizacije Jadransko-jonske autoceste.

Zamjenik ministra Dalipagić je potvrdio jasno opredjeljenje za bolje cestovno povezivanje između ove dvije zemlje, pri čemu se prvenstveno misli na aktivnosti koje se provode u cilju izgradnje cestovne komunikacije koja bi povezala Jadransko-jonsku regiju.

Veleposlanik Melo je istaknuo da će potpisivanje Sporazuma o pomorskom prijevozu tereta trgovačkim brodovima, kao i sporazuma kojim se omogućava putovanje građanima dviju zemalja s osobnom iskaznicom pomoći u povezivanju Bosne i Hercegovije i Republike Albanije, te doprinijeti daljnjem razvoju poslovnog sektora.

”Od samog početka podržali smo izgradnju Jadransko-jonske autoceste, koju inače smatramo strateškim nacionalnim projektom koji je važan ne samo za Albaniju već i za cijelu regiju, i zato vlade naših zemalja moraju više lobirati za njenu izgradnju. Također, izuzetno bitnim smatramo međunarodno priznavanje vozačkih dozvola”, rekao je veleposlanik Melo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije