makrofinancijska pomoć

BiH dobiva prvu tranšu kredita od 250 milijuna eura

euri
Reuters
08.04.2021.
u 07:00

BiH bi danas trebala ratificirati sporazum s EU o dobivanju prve polovice od 250 milijuna eura makrofinancijske pomoći za suzbijanje posljedica covida, saznaju Nezavisne. 

Kako je rečeno, Dom naroda BiH bi u četvrtak trebao glasati i odobriti Memorandum o razumijevanju koji podrazumijeva obvezu provođenja reformi, kao i prihvaćanje aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

To znači da će BiH konačno, nakon gotovo pola godine bezuspješnih pregovora s MMF-om o novom aranžmanu, prihvatiti aranžman koji podrazumijeva usvajanje nekoliko zakona o električnoj energiji i plinu, objedinjavanje računa fizičkih osoba pri Centralnoj banci BiH i još nekoliko uvjeta.

Do više informacija pokušalo se doći preko Ministarstva financija i trezora BiH, ali oni su samo kratko odgovorili kako je u tijeku proces ratifikacije, te kako to znači da ugovor još nije stupio na snagu.

U Uredu EU u BiH su pojasnili na koji način će funkcionisati mehanizam uvjetovanja dane makrofinancijske podrške s međunarodnim obvezama BiH, prevashodno prema MMF-u.

- Isplata makrofinancijske pomoći će biti izvršena u dvije tranše. Prva tranša nema uvjeta, a bit će isplaćena nakon što BiH završi proces ratifikacije potpisanog Memoranduma o razumijevanju i Sporazuma o zajmu, koji je još u tijeku.

Isplata druge tranše ovisi od niza uvjeta koje BiH treba ispuniti. Uvjeti su navedeni u Memorandumu o razumijevanju i uključuju mjere politika u oblastima ekonomskog upravljanja i izgradnje institucija, stabilnosti financijskog sektora, transparentnosti i borbi protiv korupcije, te boljeg funkcioniranja tržišta rada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije