Summit lidera zapadnog Balkana

BiH dobila 96,8 milijuna eura za tri projekta na koridoru Vc

koridor
05.07.2019.
u 18:15

- Ova tri projekta imaju ukupnu investicijsku vrijednosti od oko 450 milijuna eura što je najveći iznos koji je jedna zemlja zapadnog Balkana dobila na ovom summitu - pojasnio je Zvizdić.

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kazao je danas nakon Summita lidera zapadnog Balkana održanog u poljskom Poznanju u okviru Berlinskog procesa da je BiH dobila 96,8 milijuna eura grant sredstava za tri projekta.

Rezultat je to, dodao je, značajnog broja dobro i kvalitetno pripremljenih projekata kako je to BiH uradila i za prethodne summite u okviru ovog procesa.

- Ova tri projekta imaju ukupnu investicijsku vrijednosti od oko 450 milijuna eura što je najveći iznos koji je jedna zemlja zapadnog Balkana dobila na ovom summitu - pojasnio je Zvizdić.

Radi se o tri dionice na koridoru autoputa V-c i to dionica Vukosavlje-Doboj na kojoj treba biti izgrađen tunel te je BiH za to dobila 39 milijuna eura. Druga dionica je Zenica sjever-Žepče jug za koju je osiguran grant od 42 milijuna eura te treća dionica Žepče jug-Doboj jug za koju je osigurano 16 milijuna eura.

- Dobili smo značajna grant sredstva i sada je na nama da se intenziviraju radovi na ove tri dionice, ali na ostalih 11 pripremljenih dionica na koridoru V-c za koje su već osigurana sredstva - podvukao je Zvizdić.

Ocijenio je da je ovaj summit bio značajan jer za zemlje zapadnog Balkana Berlinski proces predstavlja još uvijek najefikasniji model za unapređenje infrastrukture i regionalne suradnje kako bi zapadni Balkan postao dio jedinstvenog ekonomskog prostora.

Zbog toga je, dodaje, nastavak realizacije projekata iz oblasti transportne, energetske i digitalne infrastrukture od izuzetne važnosti za ekonomsku budućnost zapadnog Balkana kao i za otvaranje novih radnih mjesta.

Na summitu je razgovarano i o daljnjem putu europskih integracija te je Zvizdić naglasio da europska perspektiva mora ostati otvorena jer je to za zapadni Balkan najefikasniji model za reforme, preuzimanje europskih vrijednosti te osiguranje mira i stabilnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?