Savjetodavni odbor

BiH do sada omogućeno korištenje 60 milijuna dolara za borbu protiv AIDS-a

sjednica hiv
10.03.2016.
u 17:22

Savjetodavni odbor za borbu protiv HIV/AIDS-a za BiH održao je danas u Sarajevu prvu, konstituirajuću sjednicu u novom mandatnom razdoblju. Ovo stalno, savjetodavno tijelo Vijeća ministara BiH, kojim predsjedava zamjenik ministra civilnih poslova BiH,  razvija politike, nadzire usklađenost svih HIV/AIDS programima u BiH s međunarodnim politikama, standardima, i vodičima, 
koordinira proces izvještavanja prema međunarodnim organizacijama, te osigurava koordinaciju u svim aktivnostima vezanim uz HIV/AIDS u Bosni i Hercegovini. 

U proteklom razdoblju, na prijedlog Savjetodavnog odbora usvojena su dva strateška dokumenta na razini BiH: Strategija prevencije i borbe protiv HIV-a i AIDS-a u Bosni i Hercegovini za razdoblje 2004-2009. i Strategija za odgovor na HIV i AIDS u Bosni i Hercegovini 2011-2016. 

Zahvaljujući postojanju ovih državnih strateških dokumenta, od 2006. godine Bosni i Hercegovini omogućeno je korištenje sredstava Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije (GFATM), u četiri programa prevencije i odgovora na HIV i AIDS i tuberkulozu u BiH u ukupnom iznosu od oko 60 milijuna dolara, što se u velikoj mjeri odrazilo na kvalitetu usluga i sustava u odgovoru na ove dvije bolesti širom BIH. Programe su, uz podršku UNDP-a BiH, implemenirali sve razine zdravstvenih vlasti u BiH, uz izuzetno važnu suradnju s organizacijama civilnog društva u BIH. 

Ovo tijelo će, u predstojećem razdoblju, i dalje provoditi aktivnosti definirane usvojenom Strategijom za odgovor na HIV i AIDS u BiH 2011—2016., kao i Akcijskim planom za implementaciju pomenutog dokumenta, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije