Europa pomaže

BiH do kraja kolovoza treba poslati projekte za fond od 9 milijardi eura

16.06.2021.
u 19:48

Kraj kolovoza rok je do kojega Bosna i Hercegovina mora prijaviti projekte koji će se financirati grantovima iz Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF), a koji je pak dio Ekonomskog i investicijskog plana za zapadni Balkan.

Plan će mobilizirati do 9 milijardi eura financijskih sredstava i usredotočiti se na ključna područja poput povezivanja, posebice u prometu i energetici, zelenoj tranziciji i digitalnoj transformaciji, piše Večernji list BiH. 

Odabir projekata

Prema informacijama koje su za Večernji list potvrđene iz Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini, provedba vodećih inicijativa Ekonomskog i investicijskog plana uglavnom će se financirati grantovima iz Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF), pri čemu se proračun Investicijskog okvira za zapadni Balkan ne dodjeljuje po zemljama ili po inicijativama.

- Zemlje se prijavljuju za projekte i projekti će biti odabrani na osnovi zrelosti, međutim, bit će zajamčen pošten udio za sve zemlje - objasnili su iz Izaslanstva EU-a u BiH. U kontekstu aktivnosti koje tek slijede, o izboru WBIF projekata za trenutačni krug ulaganja odlučivat će se tek u prosincu 2021. godine, dok je rok za prijavu do kraja kolovoza.

Kada je riječ o samom Ekonomskom i investicijskom planu za zapadni Balkan, a koji je pokrenula Europska komisija u cilju dugoročnog ekonomskog oporavka ove regije i približavanja Europskoj uniji, on će se usredotočiti na ključna područja poput povezivanja, posebice u prometu i energetici, zelenoj tranziciji i digitalnoj transformaciji. Također, ovaj plan trebao bi donijeti razvoj i nova radna mjesta u regiji kao dio napora EU-a za oporavak nakon pandemije.

Plan utvrđuje deset vodećih investicijskih inicijativa u ključnim oblastima za ekonomski razvoj, kao što su održiva prometna i energetska povezanost, zelena i digitalna transformacija, jačanje konkurentnosti privatnog sektora i podrška zdravstvu, obrazovanju te socijalnoj zaštiti, uključujući Jamstveni fond za mlade za stvaranje mogućnosti njihova zapošljavanja.

Za BiH su pritom posebno važne četiri investicijske inicijative. Vodeća inicijativa 2 odnosi se na povezivanje sjevera i juga, pri čemu je objašnjeno kako je planiran završetak 75% glavnog cestovnog koridora sjever - jug, koji povezuje glavne gradove središnje Europe preko Sarajeva u Bosni i Hercegovini do luke Ploče na jadranskoj obali (koridor Vc), u skladu sa standardima autocesta. Također se planira unapređenje željezničke veze duž istog koridora. Pojačat će se, navodi Europska komisija, povezanost glavnih gradova Sarajeva i Podgorice, povezujući se dalje s postojećim i planiranim mrežama u Bosni i Hercegovini i pružajući izravnije veze između susjeda. Vodeća inicijativa 5 predviđa pak dovršetak međusobne povezanosti za plin Bosna i Hercegovina - Hrvatska kao nadopune navedenoj diversifikaciji i povećavajući potencijal te diversifikaciju postojećeg distribucijskoga sustava plina u zemlji.

Mala i srednja poduzeća

Val renoviranja dio je vodeće inicijative 4, a koja se odnosi na renoviranje javnih i privatnih objekata u skladu s minimalnim standardima energetske učinkovitosti. Kada je riječ o malom i srednjom poduzetništvu, posebno je važna vodeća inicijativa 9 koja predviđa ulaganje u konkurentnost privatnog sektora, a pritom je planirano povećanje iznosa bespovratnih sredstava za podršku privatnom sektoru u kontekstu Investicijskog okvira za zapadni Balkan. Nadalje, 50% financiranja iz privatnog sektora EU-a trebalo bi biti usmjereno na inovacije i zeleni rast. Europa planira povećati jamstveni kapacitet u prilog investicijama, prije svega, za jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća i jačanje otvaranja novih radnih mjesta, a u planu je i mobilizacija pomoći za održivu transformaciju poljoprivredno-prehrambenih sustava i ruralni razvoj u regiji. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?