zajedno s partnerima iz regije

BiH će uskoro početi istraživati svemir

Ilustracija
22.08.2022.
u 09:57

Dio Svemirske asocijacije Jugoistočne Europe BiH je postala zahvaljujuć timu Centra za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju iz Mostara

Do kraja godine, Bosna i Hercegovina bi zajedno s partnerima iz regije trebala lansirati prvi satelit u svemir. Zvuči nestvarno, ali zahvaljujući osnivanju Svemirske asocijacije Jugoistočne Europe čiji dio je postala i BiH, sve je izvjesnije da će se to i dogoditi.

Dio Svemirske asocijacije Jugoistočne Europe BiH je postala zahvaljujuć timu Centra za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju iz Mostara. Uz njih, Asocijaciju čine još Komitet za razvoj svemirskog programa iz Novog Sada, Montenegro space Research iz Podgorice, Adriatic Aerospace Association iz Zagreba, te Centar za inovacije i tehnološki razvoj NAVIA iz Skoplja, javlja BHRT.

"Svi smo veoma ponosni što izdvajamo i svoje vrijeme i što imamo svi isti cilj da napredujemo i da proširimo taj svemirski program u svim zemljama regije", rekao je Anes Hadžiomerović iz Centra za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju (CERIT).

"Ako se podijele troškovi na nas 5, recimo Crna Gora se bavi razvojem rakete, Hrvatska komunikacijom, Srbija gorivom, mislim da je ovo idealna šansa i baš mi je drago što smo se ujedinili i može biti ozbiljna priča od svega ovoga", navodi Nikola Perković iz Crne Gore.

Cilj je do kraja godine lansirati zajednički satelit koji će Indija, u čast svoje 75 godišnjice neovisnosti, pokloniti asocijaciji. Glavni cilj svih pet nevladinih organizacija je, ističu sugovornici, edukacija mladih.

Ističu kako je svemirska tehnologija kompleksna oblast koja zahtijeva određene resurse do kojih će lakše doći ako se drže zajedno. Pomoć institucija nemaju.

Opširnije možete pogledati u video prilogu: 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije