od iduće godine

BiH će ukinuti cjepljenje protiv svinjske kuge

18.12.2019.
u 09:21

BiH će donijeti odluku o prestanku cjepljenja protiv klasične kuge svinja već od iduće godine, a potrebno je uraditi određene izmjene pravilnika, kazao je jučer za Nezavisne novine Saša Bošković, predsjednik Veterinarske komore RS.

Podsjećamo, Srbija je 15. prosinca ove godine ukinula cjepljenje protiv klasične svinjske kuge i to za cijeli teritorij te zemlje.

"Mi ništa ne radimo bez konzultacija s Upravom za veterinu u Republici Srbiji jer mi predstavljamo jedno epiziotološko zajedničko područje, i RS i Srbija. Sve poteze koje na svojom teritoriju radi Srbija i mi ne samo da ćemo morati, nego i trebati provesti na našem teritoriju", rekao je Bošković.

Prema njegovim riječima, neophodno je uraditi određene izmjene pravilnika i podzakonskih akata, tako da, kako kaže, cjepljenje se ne može prekinuti naprasno jer to povlači veliki niz koraka koji prethode ukidanju cjepljenja.

Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH, kazao je za Nezavisne da se prestanak cjepljenja protiv klasične svinjske kuge odavno razmatra na regionalnoj razini.

"Ured za veterinarstvo BiH u suradnji s nadležnim tijelima entiteta i Brčko distrikta BiH intenzivno radi na pripremi preduvjeta za prekidanje cjepljenja u BiH", istaknuo je Kalaba.

Mišo Maljčić, predsjednik Uzgajivača svinja RS, rekao je kako Europa već preko 20 godina ne cjepi svinje protiv klasične svinjske kuge.

"Mi smo zajedno sa Srbijom ostali kao jedni otok izolirani što se tiče tog cjepljenja. Problem s cjepljenjem je taj što EU ne dozvoljava ni izvoz, a ni prevoženje mesa svinja koje su cjepljene na klasičnu svinjsku kugu i zato smo bili izolirani za bilo kakvu trgovinu što se tiče svinjskog mesa, a samo se uvozilo to meso", naveo je Maljčić.

Uzgajivači svinja se nadaju da će im biti ispunjeno obećanje koje im je dao resorni ministar, a koje glasi da će nakon što Srbija ukine cjepiva isto uraditi i BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije