Akcijski plan za zaštitu

BiH će dobiti novi sustav za rano upozoravanje na elementarne nepogode

A member of the Kovacevic family changes his boots after cleaning the front of their home damaged by severe floods in Topcic Polje, May 31, 2014. More than 50 people were killed by flooding and landslides in Serbia, Bosnia and Croatia. The heaviest rainfa
07.02.2016.
u 07:00

Do kraja 2017. godine vlasti u BiH na svim razinama moraju zajednički realizirati “Akcijski plan za zaštitu od poplava i upravljanje rijekama u BiH” koji je vrijedan oko 592 milijuna maraka, piše Večernji list BiH. Kao dio tog plana, mjerodavne službe moraju izraditi karte opasnosti i rizika od poplava za cijeli prostor BiH prema ažuriranim preliminarnim procjenama poplavnog rizika s poplavama iz svibnja 2014. godine.

Poboljšanje sustava

Također će se znatna financijska sredstva potrošiti za modernizaciju i automatizaciju postojećih i uspostavljanje novih automatskih meteoroloških i oborinskih postaja. Potrebno je napraviti tehnička rješenja i pripreme nedostajuće tehničke dokumentacije za izgradnju objekata za zaštitu od poplava za gradove ili naselja izložene visokom riziku od poplava. Na riječnim slivovima, pogotovo onih područja gdje postoji najveća opasnost od poplava, bit će uspostavljeni funkcionalni hidrološki prognozni modeli koji će doprinijeti jačanju kapaciteta za izradu meteoroloških prognoza. Iako se političke vlasti stalno sukobljavaju oko nadležnosti, zbog prirodnih katastrofa kao što su poplave, vlasti u BiH ipak će morati nastaviti s harmonizacijom pravnog okvira u sektoru voda u BiH s odgovarajućim zakonodavstvom EU, uključujući i zajedničko donošenje planova za provedbu ključnih smjernica u sektoru voda. Autori “Akcijskog plana za zaštitu od poplava i upravljanje rijekama u BiH” ističu kako je uspostavljanje hidrološkog prognoznog sustava ključna aktivnost iz područja prevencije i ranog upozoravanja. Trenutačni sustav koji se primjenjuje u BiH, prema njihovu mišljenju, nije na odgovarajućem stupnju razvoja i ne može osigurati izradu analiza i procjena dovoljne pouzdanosti koje bi se dalje koristile za donošenje odluka u sustavu zaštite od poplava. “Realizacija ove mjere je podijeljena u četiri podmjere koje se odnose na jačanje mreže meteoroloških, oborinskih i hidroloških mjernih postaja, izradu modela za riječne slivove u BiH i jačanje kapaciteta za izradu meteoroloških prognoza, “Akcijski plan za zaštitu od poplava i upravljanje rijekama u BiH 2014. - 2017. godine”, uspostavu procedura za razmjenu meteoroloških i hidroloških podataka između nadležnih hidrometeoroloških službi u BiH i susjednim zemljama te drugim međunarodnim institucijama (Savska komisija, ICPDR, WMO). Poboljšanje mreže meteoroloških, oborinskih i hidroloških mjernih postaja podrazumijeva rekonstrukciju i automatizaciju postojećih i izgradnju novih. Ove aktivnosti su kratkoročnog karaktera i njihovoj realizaciji potrebno je pristupiti odmah”, stoji, između ostalog, u spomenutom akcijskom planu.

Osigurati sredstva

Financijska sredstva za provedbu ovog akcijskog plana će se osiguravati iz kredita, grantova i proračuna. Ukupno procijenjena sredstva za realizaciju akcijskog plana iznose 592,7 milijuna KM. Od utvrđenog iznosa, 267,2 milijuna KM ili 45 posto sredstava je osigurano aktualnim kreditnim linijama, grant instrumentima i iz proračuna. Ostatak novca potrebno je osigurati iz fondova EU-a drugim kreditnim i proračunskim mogućnostima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?