Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

BiH bilježi značajna ulaganja i vraćanje povjerenja u ekonomiju

10. svibnja 2017. u 14:26 0 komentara 22 prikaza

Od zemlje s jako niskom stopom iskorištenosti fondova Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Bosna i Hercegovina od prošle godine bilježi značajna ulaganja i vraćanje povjerenja u ekonomiju - rekao je danas ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, u svojstvu guvernera uime Bosne i Hercegovine na 26. godišnjem sastanku Odbora guvernera na Cipru.

Na skupu, na kojem učestvuje više od 70 ministara finansija i ekonomije iz cijelog svijeta te 3.000 poslovnih ljudi i biznismena iz najvećih svjetskih kompanija, ministar Šarović i direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Gordan Milinić uspješno su prezentirali potencijale BiH i mogućnosti ulaganja, u okviru posebno organizirane konferencije posvećene investicionim ulaganjima u BiH.

Šarović je podsjetio da su investicije Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH prošle godine iznosile 200 milijuna eura, blizu rekordnim ulaganjima, te kazao da se slična razina investicija BiH očekuje i u ovoj godini.

- EBRD ima aktivnih oko 60 projekata u BiH. Oni su u najvećoj mjeri usmjereni na infrastrukturu, lokalne zajednice te mala i srednja poduzeća, koja su uz ove kreditne linije značajno poboljšala svoju konkurentnost i postigli standarde EU - istaknuo je ministar.

Napomenuo je da je BiH do sada bila zemlja s malom stopom iskorištenosti fondova EBRD-a, a da je sada većina njih postala operativna. Značajna korist od ovih fondova također se pokazala u ulaganju u izgradnju koridora Vc, a 65 milijuna eura uloženo je u potpunu rekonstrukciju dionice magistralnih puteva koje su pretrpjele velike štete u poplavama 2014. godine.

Stranim investitorima je ukazano na važnost ulaganja u energetski sektor, posebno zbog činjenice da je trenutno iskorišteno svega 38 posto ovog potencijala.

Tijekom održavanja skupa, dogovoreno je formiranje Investicijskog odbora EBRD-a sa sjedištem u Sarajevu, a koji će EBRD financirati s ciljem povećanja i podrške investiranju u BiH.

Za sutra je planiran bilateralni sastanak ministra Šarovića s direktorom EBRD-a za zapadni Balkan Holgerom Muentom, kao i potpisivanje sporazuma o konkretnim ulaganjima kroz dogovorene projekte, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.