makrofinancijska potpora od 250 milijuna eura

BiH bi mogla ostati bez pomoći EU-a od 125 mil. eura, trpi ekonomija

14.01.2022.
u 07:00

Iz Odjela za komunikacije Izaslanstva Europske unije i Ureda posebnog predstavnika EU-a za Večernji list su naglasili kako isplata druge i posljednje tranše makrofinancijske pomoći podliježe nizu uvjeta koje BiH treba ispuniti

Situacija u kojoj je u pitanje došla isplata 125 milijuna eura pomoći Europske unije, a koje su entiteti trebali podijeliti u sklopu pomoći za oporavak ekonomije, pokazatelj je stanja u državi koja ne uspijeva izaći iz začaranog kruga međusobnih prepucavanja te se usmjeriti na provedbu nužnih reformi koje su preduvjet za ovu financijsku tranšu, piše Večernji list BiH.

A posljedice neprovedbe osjećat će, nažalost, stanovnici BiH, neovisno o dijelu iz kojega dolaze, kao i gospodarski sustavi kojima bi ova vrijedna financijska pomoć dobra došla u procesu oporavka. 

Ozračje u BiH

Iz Odjela za komunikacije Izaslanstva Europske unije i Ureda posebnog predstavnika EU-a za Večernji list su naglasili kako isplata druge i posljednje tranše makrofinancijske pomoći podliježe nizu uvjeta koje BiH treba ispuniti. Ti uvjeti navedeni su u memorandumu o razumijevanju između BiH i Europske komisije, a uključuju mjere politika u područjima ekonomskog upravljanja i izgradnje institucija, stabilnosti financijskog sektora, transparentnosti i borbe protiv korupcije te boljeg funkcioniranja tržišta rada.

- Druga tranša makrofinancijske pomoći Bosni i Hercegovine nije odgođena, ali zemlja riskira da je izgubi ako se nastavi s trenutačnom blokadom državnih institucija i nedostatkom napretka. Europska unija će u idućim mjesecima izvršiti procjenu ispunjavanja navedenih uvjeta - naglašeno je u odgovoru. Podsjećamo, nakon uplate prve tranše početkom listopada rečeno je kako druga slijedi najranije nakon tri mjeseca, a što bi značilo u siječnju, a sintagma o idućim mjesecima potvrda je kako drugu tranšu vlasti ne mogu očekivati tako skoro, odnosno barem do proljeća. Time se postavilo pitanje što su uzroci ove situacije te u kojoj je mjeri “krivac” neprovedba zacrtanih reformi, odnosno način isplate sredstava iz prve tranše. Slučajno ili ne, timing korespondira i s nekim drugim trenucima u kojima se trenutačno nalazi BiH.

Pojedini analitičari, a u kontekstu odluke, fokus stavljaju na blokadu institucija, a drugi na prilično zaoštreno ozračje i odnose, međutim, bez obzira na sve navedeno, prilično je jasno da je trenutačni ambijent u BiH takav da u startu otežava provedbu svih onih potrebnih reformi koje je Bosna i Hercegovina preuzela na sebe prihvaćajući uvjete za ostvarivanje financijske pomoći. S druge, pak, strane, iz Ministarstva financija i riznice BiH ističu kako nisu dobili nikakav dopis iz Izaslanstva Europske unije u BiH u vezi s odgađanjem isplate druge tranše financijske pomoći.

Potrebne aktivnosti

- Obveze iz ugovora jasno su propisane i objavljene u Službenom glasniku BiH nakon njegove ratifikacije u srpnju prošle godine, dok je prva tranša u iznosu od 125 milijuna eura isplaćena u listopadu prošle godine i doznačena Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Distriktu Brčko. U skladu s procedurama, predstavnici EU-a će uskoro obaviti pregled i sastaviti izvješće o napretku, nakon čega će se izjasniti o daljnjem nastavku ovog aranžmana. Ministarstvo financija i riznice BiH obavlja sve potrebne aktivnosti kako u vezi s ovim ugovorom tako i s ostalima koji su u okvirima naše nadležnosti - tvrde iz ove institucije.

Komentara 1

DU
Deleted user
09:07 14.01.2022.

Ima li kakvih uvjetovanja i oko stupnja procijepljenosti stanovništva? Ako se ista omča stavlja na vrat okolnim državama, zašto bi ova bila izuzeta?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?