Vijeće Europe

BiH bez prisustva u PSVE još godinu ako do siječnja ne imenuje novo izaslanstvo

09.11.2019.
u 10:05

Bosna i Hercegovina i dalje neće biti predstavljena u Parlamentarnoj skupštini Vjeća Europe ukoliko do siječnja iduće godine Parlamentarna skupština BiH ne imenuje novo izaslanstvo.

Kako je pojašnjeno Feni u Vijeću Europe, prema pravilima Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, ne postoji nikakva mogućnost da PSBiH preda popis novog državnog izaslanstva do siječnja 2020. godine - kada sva izaslanstva moraju predati nove akreditive.

Ovo također znači da ako Parlamentarna skupština BiH ne preda akreditive do početka siječanjske sjednice Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, 27. siječnja 2020. godine, ona neće biti predstavljena u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe još daljnjih godinu dana.

Kada su u pitanju posljedice, iz Vijeća Europe pojašnjavaju kako neme primjene nekih "sankcija" u takvoj situaciji, ali podsjećaju na priopćenje dvojice suizvjestitelja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe za BiH, koji su, između ostalog, naveli da je "odsutnost parlamentarnog izaslanstva BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe loš signal o sposobnosti zemlje da poštuje svoje obveze na polju demokracije, vladavine prava i ljudskih prava".

Bosna i Hercegovina je postala jedina od 47 država članica Vijeća Europe koja nema svoje izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini ove organzacije, budući da zbog blokada rada Parlamentrne skupštine BiH nakon općih izbora 2018. godine nisu formirana parlamentarna izaslanstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije