Dogovor na vidiku

Bh. vlasti sljedeći tjedan rješavaju pitanje prilagodbe SSP-u

zastave eu
Foto: Pixsell
22.10.2015.
u 16:26

Bh. vlasti bi početkom sljedećeg tjedna mogle riješiti pitanje prilagodbe trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Europske unije i Bosne i Hercegovine, što je jedan od temeljnih preduvjeta za predaju kredibilne aplikacije za članstvo u EU.

Kako doznaje Fena, u utorak bi se trebalo održati sastanak članova Predsjedništva BiH s predsjedateljem i dopredsjedateljima Vijeća ministara BiH na kojem bi se razgovaralo isključivo o ovom pitanju koje prijeti da ponovno zaustavi europski put zemlje. Istog dana planiran je i sastanak čelnika državne vlasti s voditeljem izaslanstva EU i posebnim predstavnikom EU u BiH Larsom-Gunnarom Wigemarkom i moguće je da će tom prigodom biti obznanjeno postizanje dogovora o prilagodbi SSP-a.

Iako se u BiH o prilagodbi SSP-a često govori kao o “davanju trgovinskih ustupaka Hrvatskoj”, iz EU su u više navrata pojasnili kako se metodologija EU u ovoj stvari sastoji, u načelu, od čisto tehničkih/matematičkih prilagodbi kvota u okviru SSP-a kako bi se uzela u obzir, u ukupnom odnosu trgovine između EU i BiH, tradicionalna preferencijalna trgovina koja je postojala između BiH i Hrvatske, sukladno pravilima CEFTA-e. Cilj je, kako su pojasnili u EU, osigurati što manje moguće poremećaje u ustaljenim trgovinskim obrascima, iako je utvrđivanje novih kvota moguće u određenim slučajevima.

Metodologija EU za prilagodbu SSP-a na temelju tradicionalne trgovine prihvaćena je od svih država zapadnog Balkana, s izuzetkom BiH. Europska komisija je poduzela korake u pravcu suspenzije BiH iz određenih trgovinskih povlastica ukoliko proces prilagodbe ne bude okončan do kraja 2015. godine. Također je izvjesno da eventualna aplikacija BiH za članstvo u EU, čije podnošenje bh. vlasti najavljuju do kraja godine, u Bruxellesu ne bi bila smatrana kredibilnom bez prethodne prilagodbe SSP-a.

Ključne riječi
SSP

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?