VJERA I BIZNIS

Bh. vjerske zajednice imaju svoje tvrtke i zarađuju milijune KM

'bih - 09. 06. 2010. - Citluk, Bosna i Hercegovina   Prskanje Vinograda u Cuitluckom polju  (87-godisnji Citlucanin Jurce Marincic)  Photo: Mile Pavlovic/Vecernji list'
Foto: 'Mile Pavlovic/Vecernji list'
03.03.2014.
u 09:12

Najveći broj poreznih obveznika nalazi se pod okriljem Islamske zajednice, a najmanji u Katoličkoj crkvi

Bh. vjerske zajednice u svom vlasničkom portfelju imaju brojne tvrtke koje im donose izdašnu financijsku zaradu. To znači da Katolička, Pravoslavna crkva, Islamska zajednice u BiH ne žive samo od milostinje, svojih vjernika ili novca iz proračuna, već i od zarade konkretnih tvrtki koje se nalaze u sustavu PDV-a, a to znači da ostvaruju zavidan godišnji profit. Prema podacima koje smo dobili iz Uprave za neizravno oporezivanje, u BiH ima 12. pravnih subjekata iz vjerskih zajednica koje se nalaze u sustavu PDV-a.

Najveći broj poreznih obveznika nalazi se pod okriljem Islamske zajednice, a najmanji u Katoličkoj crkvi. U sustavu PDV-a nalazi se: Rijaset Islamske zajednice u BiH, Islamska zajednica BiH - Agencija za certificiranje HALAL kvalitete, Medžlis islamske zajednice Mostar, Medžlis islamske zajednice Tešanj, Medžlis islamske zajednice Bihać, ZZ Podrumi Banjolučke biskupije, Svećenički dom Vrhbosanske nadbiskupije, Srpska pravoslavna eparhija Dabrobosanska u Sarajevu, Srpska pravoslavna crkvena općina Banja Luka, Srpski pravoslavni manastir Hercegovačka Gračanica, Podrumi manastira Tvrdoš, Muftijstvo Tuzlansko. “To ne znači da su ovo svi porezni obveznici koji pripadaju vjerskim zajednicama”, jer kako nam je objašnjeno u Upravi za neizravno oporezivanje BiH, “upravo iz razloga što se oni prilikom registracije u sustav PDV-a ne registriraju kao obveznici koji pripadaju vjerskim zajednicama, već kao obveznici koji obavljaju određenu vrstu prometa dobara i usluga”.

Kao primjer istaknuti su Podrumi manastira Tvrdoš, nisu registrirani kao obveznik koji pripada vjerskoj zajednici, već kao obveznik koji se bavi proizvodnjom i prodajom vina. S druge strane, puno obveznika koji pripadaju vjerskim zajednicama u BiH registrirani su po osnovi davanja u zakup poslovnih prostora. Koliko je godišnji promet vjerskih zajednica u BiH, podatak je koji traži dublju analizu, ali se radi o milijunima maraka. “U svakom slučaju, za nas su svi obveznici identični, neovisno tko je u vlasničkoj strukturi istih, a uvrštavamo ih isključivo prema djelatnostima kojima se bave i po kojoj su osnovi uključeni u sustav PDV-a, a ne prema tome pripadaju li vjerskim zajednicama ili ne”, objašnjava glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije