Oduševljava svojom ljepotom

Bh. selo u kojem su kuće nacionalni spomenici, a grede su služile umjesto crkvenih zvona

26.10.2023.
u 19:26

U uskoj dolini potoka Mrganovca, na padinama planine Lopate, u srcu Bosne i Hercegovine smjestilo se ljupko selo Vranci koje oduševljava svojom ljepotom. Pronaći ćete ga u neposrednoj blizini Kreševa, mjesta koje je davnih dana bilo poznato kao rudarsko središte.

- Dolina rijeke Kreševčice predstavlja područje tradicionalnog željeznog zanatstva i rudarstva, u kojem se nalazio veliki broj kovačkih radionica, od kojih ih je mnogo bilo upravo u selu Vrancima. U Vrancima nisu sačuvane kovačke radionice ili majdani, ali je sačuvana arhitektura sela s karakteristikama zbijenog naselja rudarsko-metalurškog tipa. Sedam kuća proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine - priča Boris Trogrančić, putujući fotograf koji nas svako malo oduševi svojim fotografijama iz susjedstva i Lijepe Naše te dodaje kako je u naselju i most vrijedan pozornosti.

- Most, poznat i kao Rimski most, nalazi se na trasi rimskog rudarskog cestovnog pravca čiji su ostaci pronađeni na udaljenosti od oko 400 metara od mosta. Također je proglašen nacionalnim spomenikom. O njegovu nastanku nema puno podataka, ali se smatra da je na tom mjestu postojao još u antičko vrijeme. Nedaleko od mosta nalaze se ta’te (tur. daske, ploče), konstrukcija čudnog oblika. Mještani tako zovu dvije grede ispod kojih se nalaze dvije teške metalne ploče. One su u prošla vremena, za vrijeme Osmanskog Carstva, na tim prostorima služile umjesto crkvenih zvona, koja su bila zabranjena.

Danas su na prostoru Bosne i Hercegovine ostale još samo jedne ta’te, upravo te u Vrancima.

USAID-ov projekt razvoja održivog turizma u BiH u suradnji s udrugom Alterural ovog je ljeta pokrenuo inicijativu i odabrao 14 najljepših sela Bosne i Hercegovine u cilju razvoja, promocije i očuvanja autentičnih bosanskohercegovačkih sela. Jedno od njih je i selo Vranci - otkriva Boris Trogrančić, kojeg možete pratiti na Instagramu, Facebooku i YouTubeu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije