Radno sposobni sve više odlaze iz BiH

Bh. radnike traže RH, Njemačka, ali i UAE i Kuvajt

radnik
12.08.2023.
u 18:00

Točni podaci koliko je mladih napustilo Bosnu i Hercegovinu ne postoje, ali prema istraživanjima, svaki drugi mladi čovjek koji je ostao u zemlji želi otići

U posljednjih nekoliko godina radno sposobni u sve većem broju odlaze iz Bosne i Hercegovine. Neslužbeni podaci pokazuju kako BiH nedostaje 30 tisuća radnika, a u jeku turističke sezone taj problem još je izraženiji, piše Večernji list BiH.

Procjene su da će u idućih pet godina naša zemlja morati uvesti 150 tisuća radnika iz inozemstva. Desetljeće je od srpnja 2013., kad je krenuo novi, veliki egzodus iz BiH. Mnogi koji su imali dokumente Hrvatske, odnosno Europske unije, krenuli su putem Europe vidjeti što se nudi na tržištu rada, povlačeći u međuvremenu sa sobom obitelji. Ubrzo nakon toga više nisu odlazili samo oni s dokumentima EU-a već je zbog raznih europskih olakšica počeo pravi egzodus.

Odlasci u Hrvatsku

Točni podaci koliko je mladih napustilo Bosnu i Hercegovinu ne postoje, ali prema istraživanjima, svaki drugi mladi čovjek koji je ostao u zemlji želi otići. Nezadovoljstvo kvalitetom života glavni je pokretač interesa mladih za odlazak u inozemstvo. Slike kofera i autobusa punih mladih ljudi koji u ruci drže jednosmjernu kartu postale su svakodnevica. I dok su potrebe Njemačke, države u koju najviše odlaze radnici iz BiH, za radnom snagom velike, ovdašnje vlasti nemaju strategiju kako zaustaviti odlazak ljudi. Ne čudi što iseljena generacija postaje zajednički nazivnik za sve više životnih priča građana BiH. Broj stranih radnika u Hrvatskoj već godinama se povećava, a u izvješćima o broju izdanih radnih dozvola jasno se razaznaju i sezonska obilježja. MUP-ovi najnoviji podaci pokazuju da je do početka ovog mjeseca ukupno izdano 108.116 dozvola za boravak i rad stranih državljana, od čega u posljednja tri mjeseca 53.524. Za one iz BiH od početka godine više od 25.200. Posljednjih godina poslodavci iz raznih država dolaze u BiH u potrazi za radnom snagom, ali i objavljuju natječaje za posao posredstvom raznih agencija. Od ukupnog broja oglasa, u prvoj polovini 2023. godine, 7% oglasa je s inozemnom lokacijom. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, broj oglasa s inozemnom lokacijom nešto je manji (-2%), međutim, unatoč manjoj ponudi poslova u inozemstvu, podaci su pokazali da je broj prijava na ove oglase veći u odnosu na prošlu godinu, stoga možemo zaključiti da tražitelji posla iz BiH imaju povećan interes za poslove u inozemstvu.

Potražnja za vozačima

Za rad u inozemstvu u ovoj godini najviše su traženi profili radnika iz kategorija ugostiteljstva i turizma, elektrotehnike - strojarstva, prometa - skladištenja i logistike, zanatskih usluga, komercijale - prodaje. Najveća promjena od prošle godine je rast potražnje za radnicima u kategoriji prometa, skladištenja i logistike te pad potražnje za radnicima u IT sektoru. - Osim porasta potražnje za vozačima za rad u inozemstvu, došlo je do rasta potražnje i za radnicima u kategoriji elektrotehnike i strojarstva. Ono što je zanimljivo za ovu godinu je da je došlo do pada potražnje u IT sektoru, što je odraz globalnih događanja, a uz to, pala je i potražnja za radnicima u prodaji, građevinarstvu i proizvodnji. Čak je i ugostiteljstvo zabilježilo blagi pad potražnje u ovoj godini - izjavila je Nermana Ajanović-Hajdarpašić, direktorica operacija portala mojposao.ba. Kada su u pitanju države koje traže naše radnike, i dalje su najzastupljenije Hrvatska, Njemačka, Slovenija, Srbija, UAE, Austrija, Crna Gora te Kuvajt. U odnosu na prethodnu godinu, Hrvatska, Njemačka i UAE su zemlje u kojima je porasla potražnja za radnicima iz BiH u ovoj godini.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?