Država zaradi milijardu maraka godišnje

Bh. pušači dnevno na cigarete daju najmanje četiri milijuna maraka

01.06.2017.
u 07:00

Građani BiH već su navikli da je zemlja u kojoj žive na začelju svjetskih listi kada su u pitanju ekonomija, zaposlenost, razvoj... Ali su isti ti građani uspjeli BiH staviti na prvo mjesto kada je u pitanju broj osoba koje konzumiraju cigarete. Bosna i Hercegovina nalazi se na prvom mjestu u Europi kada je u pitanju broj pušača i među 10 je zemalja svijeta koje imaju najveći postotak ovisnika o nikotinu s obzirom na broj stanovnika.

Stotine milijuna maraka

Službeni podaci pokazuju kako građani BiH svaki dan za cigarete daju više od četiri milijuna maraka. To je 120 milijuna maraka mjesečno ili gotovo 1,5 milijardi maraka na godišnjoj razini. Država je prepoznala taj trend te je posljednjih godina bila iznimno uspješna u podizanju trošarina na duhanske proizvode. Te trošarine danas iznose više od dvije trećine cijene jedne kutije cigareta. U prijevodu, država na cigaretama godišnje zarađuje više od milijarde maraka. Ti prihodi čine čak gotovo 10 posto proračuna u BiH, tako da se može reći kako su ovisnici o cigaretama jedni od najvećih financijera institucija i države administracije. Upravo je ta administracija na početku procesa podizanja trošarina na cigarete obećavala kako će sredstva završiti u zdravstvenom sektoru koji je izravno opterećen zbog posljedica pušenja na zdravlje ljudi. Od tada do danas institucije su zaradile na cigaretama više od 10 milijardi maraka, a bolnice grcaju u dugovima i podižu kredite kako bi se održale i liječile posljedice pušenja. 

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?