Herc iskrice

Bh. građani podržavaju Nijemce koji zabranjuju dizel jer to je za BiH jednostavno – super!

Frano Vukoja
12.03.2018.
u 07:00

Sve se u Europi i razvijenom svijetu ubrzava, a na brdovitom Balkanu usporava. U Njemačkoj najavljuju ukidanje novca, a dobivanje čipova u desnicu ruku. Po ideji neke nove ljevice. Sve više gradova u Njemačkoj najavljuje zabranu automobile na dizelsko gorivo. Bosanskohercegovački građani podržavaju Nijemce koji zabranjuju dizel jer to je za Bosnu i Hercegovinu – super! Puno toga što se događa u Europi odrazi se i na BiH, ali i čitav Balkan, naravno i šire. A ima i obrnutih slučajeva. Tako je Livnjak Mate Rimac oduševio Europu i svijet svojim najbržim i najpametnijim automobilom na struju koji “šiša” 412 kilometara na sat. Rimčev bolid podsjeti na nekadašnji hit “Majka Muju šišala na struju”. A Rimčevo Livno i čitava BiH u Europu kreću najsporijim vlakom.

Sve na brdovitom Balkanu zapinje, kasni, usporava. Za Balkan ne vrijedi ona Einsteinova: “Nikada ne treba previše misliti na budućnost, ona ionako dolazi odviše rano!”. Misao tvorca teorije relativnosti Balkan je učinio više nego relativnom. Previše toga na balkanskim vjetrometinama sliči “dinamici” u uvoznim televizijskim sapunicama. Sve podsjeća na telefonski razgovor ugodni između mladića iz dijaspore i njegove tetke u domovini. Nazove mladić tetku da joj kaže kako joj je po prijatelju poslao nešto eura pa je upita:

- Tetko moja, što radiš?

- Evo na televiziji gledam sapunicu – odgovori tetka.

- I što se događa? – znatiželjan je mladić.

- Evo, prije tri dana zazvonio joj telefon pa čekam da se javi – objasni tetka.

Drugi iz dijaspore koji nije oduševljen poslom i životom u Njemačkoj reče:

- Meni je ovdje dobro, tako mi i treba kad sam blesav!

Kad je Balkan u pitanju, Bosna i Hercegovina je u posebno delikatnom položaju, i zemljopisnom i povijesnom i političkom. Vezana je u gordijski čvor koji valja razmrsiti. Ali nikako mačem. Bosni i Hercegovini kao ozeblom sunce potrebna je suglasnost oko najvažnijih pitanja za njezinu europsku budućnost. Previše je figa i oraha u džepovima i skrivenih karata u rukavu, a premalo iskrenosti, razumijevanja, slaganja, tolerancije, što groteskno podsjeća na logiku jedne dokone dame kad su je pitali kako se slaže s mužem:

- Pa tako, prvo slažem ja njega pa onda on slaže mene!

Oko BiH mota se previše poluistina o kojima američki satiričar Art Buchwald reče: “Najopasnije kod poluistina je neshvatljiva pojava da se uvijek vjeruje pogrešnoj strani!”. Valja vjerovati da će s BiH ipak krenuti nabolje, vjerujemo da je i mostarska trilaterala nečega novoga i dobroga dala. Kolinda Grabar-Kitarović i Aleksandar Vučić podržavaju jednakopravnost Hrvata, još “samo” da na to pristanu i unitarističke snage u BiH. Sa svih strana stižu uvjeravanja kako se do svibnja mora provesti odluka Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju naroda, ali u to trebaju uvjeriti i bh. unitariste. U konačnici i zbog njihova dobra. Puno toga još valja mijenjati nabolje, na europski način. Neke stvari i pojave vezivno su tkivo BiH, a neke su bezvezno tkivo. Pa je tako Dan državnosti (1. ožujka) proslavljen samo u pola BiH, a Dan žena (8. ožujka) u čitavoj.

BiH puno toga treba napraviti da bi u istom paketu sa Srbijom i Crnom Gorom ušla u EU. Ako bi ostala izvan paketa, bila bi sa svih strana okružena zemljama EU-a. Okružena i okužena. Stoga sve proeuropske snage u BiH moraju svojski prionuti na posao. BiH je na posebne načine vezana uz susjede, u to treba uvjeriti Bruxelles. Nadamo se da s BiH neće biti kao s Mujom kad se kasno “pod gasom” vratio doma. Fata iz kreveta viknu:

- Što to tako jako lupnu?

- Pao kaput – odgovori Mujo.

- Pa ne može kaput tako jako lupnuti – reče Fata.

- Ja bio u njemu – objasni joj Mujo.

BiH objektivno drugog puta osim Europe nema, mora se prikloniti euroatlantskim integracijama. To moraju shvatiti i oni koji su emocionalno više vezani za istok ili jugoistok. Najveće jamstvo mira u BiH i uopće na Balkanu su EU i NATO. Takva su vremena, kao u onoj: Nekad su cure pjevale “Moj dilbere”, a sad pjevaju “Moj bildere”!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?