Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Bh. gospodarstvo na koljenima: Za tri tjedna ugašeno čak 135 tvrtki

22. studenoga 2021. u 09:39 0 komentara 262 prikaza

Da se bh. gospodarstvo iz dana u dan urušava, a radnici ostaju bez posla, dok su gospodarstvenici prinuđeni na zatvaranje poduzeća, pokazuju i službeni podaci sudskog registra. 

Naime, u periodu od 20. listopada do 11. studenog u BiH je zatvoreno čak 135 firmi. Od toga su 94 poduzeća u FBiH, a 41 u RS. U rujnu je ugašeno 99 firmi, što pokazuje rast negativnog trenda, piše Avaz.

Stečajni postupak

Tijekom tri tjedna stečajni postupak pokrenulo je 69 kompanija.

U potpunosti je pravno ugašen 61 poslovni subjekt, među kojima je najviše ugostiteljskih objekata i poduzeća za promet i usluge. Gašenje i smanjenje broja radnih mjesta počelo je s pandemijom koronavirusa.

Situaciju dodatno pogoršava i činjenica da je najavljeno poskupljenje električne energije za gospodarstvenike do čak 120 posto. Reagirala su udruženja poslodavaca, upozoravajući da će se tako uništiti bh. gospodarstvo i da će doći do još masovnijeg zatvaranja poduzeća.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, smatra da je puno tržišnih promjena u cijelom svijetu, pa tako i kod nas, što negativno utječe na poslovni ambijent.

Tržišne promjene

- Sigurno je cijena struje jedan od faktora koji imaju negativan utjecaj, ali, naravno, nije jedini. Mi smo, kao udruženje, u međuvremenu, potpisali pet kolektivnih granskih ugovora, gdje smo povećali minimalne plaće za 25 posto i smatrali smo da je to limit koji ne može ugroziti radna mjesta, što je moglo utjecati na neke firme - kazao je Smailbegović za „Avaz“.

Kako je naveo, značajna je pometnja na svjetskom tržištu, poskupljuju repromaterijali, hrana, posebno transporti iz Azije i drugih zemalja.

- Firme koje su oslonjene na repromaterijale iz uvoza gdje cijene nekontrolirano rastu su, sigurno, u problemima. Kada se saberu negativni efekti, razumljivo je da se neke firme odluče na zatvaranje kako ne bi imali dodatne gubitke. Nažalost, svjedoci smo da vlasti na svim nivoima ne rade dovoljno da pomognu, nego se samo donose propisi i mjere koji će još više ugroziti privredu - istakao je Smailbegović.

Ne podnose pritisak krize

Admir Čavalić, ekonomski analitičar, kaže da je propadanje kompanija normalan tržišni proces jer se jednako i osnivaju nove. Međutim, kako navodi, u BiH su naglašene te tendencije, što govori o dubljim strukturalnim ekonomskim krizama.

- Kada imamo tendenciju propadanja kompanija, imamo i gubitak radnih mjesta, pad prihoda po osnovu poreza te gubitak potencijala kompanije u kontekstu izvoza i plasiranja proizvoda na domaćem tržištu. Osnovni razlog je što mala i srednja poduzeća ne mogu podnijeti pritisak krize - naglasio je Čavalić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.