poslali nove zahtjeve

Bh. gospodarstvenici traže odgodu naplate PDV-a, a turistički djelatnici njegovo ukidanje

31.05.2017.
u 12:00

Gospodarstvenici iz BiH pokrenuli su i službeno inicijativu da se plaćanje PDV-a vrši kad oni naplate svoje račune od kupaca, a ne kao što je sada - do desetog u mjesecu, piše Večernji list BiH.

Traže olakšice i smanjenja

Prema tvrdnjama koje stižu iz Udruge poslodavaca FBiH i RS-a, izmjene postojećeg Zakona o PDV-u odnosile bi se samo na one gospodarstvenike koji godišnje ostvaruju promet do milijun maraka, i na taj način bi im se u mnogome olakšao posao jer u ovom slučaju većina njih plati PDV, a da od kupaca u puno slučajeva ne dobiju ništa ili im naplata računa za isporučenu rubu kasni po nekoliko mjeseci. Gospodarstvenici zahtjev argumentiraju podatkom kako je identičan sustav naplate PDV-a primijenjen u 22 zemlje članice EU, dok su od susjednih zemalja takav sustav uvele Srbija 2013. i Hrvatska 2015. Tu inicijativu pokrenuo je i Institut za razvoj mladih “Kult” u ožujku 2016., a podržalo ju je više od 30.000 gospodarstvenika okupljenih oko gospodarskih i obrtničkih komora. Nedavno je u Sarajevu održan okrugli stol i nakon toga zahtjev će se vlastima poslati na razmatranje.

S druge strane, obrtnici i turistički djelatnici traže potpuno smanjenje stope PDV-a na tu djelatnost. Kako bi se razina zaposlenih u turizmu na prostoru BiH s postojećih 1,8 posto podigla na oko sedam posto, kao što je slučaj u zemljama u regiji, vlasti u BiH moraju žurno izmijeniti zakone koji se tiču turizma, ali i ukinuti PDV na turističke usluge ili uvesti diferenciranu stopu, odnosno bitno reducirati njegov iznos za usluge u turizmu. Porazni su službeni podaci Vanjskotrgovinske komore koji pokazuju da turizam u BDP-u u BiH sudjeluje samo s 2,08 posto, a u zemljama regije i do 14 posto.

Iako je razvoj turističkog sektora, zbog prirodnih potencijala, predložen kao jedan od najatraktivnija tri sektora za izradu okvirne strategije za privlačenje stranih investicija, kako bi se postigla konkurentnost, potrebno je, kako ističu iz Agencije za unapređenje stranih investicija, “dodatno poboljšati politike u turizmu, a prije svega, povezati ga sa svim drugim gospodarskim aktivnostima i bogatstvima te osigurati veći priljev stranih investicija u taj sektor. Jedna od poticajnih mjera je uvođenje diferencirane ili nulte stope PDV-a za turizam.

Poboljšati politike u turizmu

Oni se pozivaju na iskustva iz susjedstva, prije svega Hrvatske, gdje je smanjenje stope PDV-a povećalo prihode u turizmu. Jedan od prijedloga stranih investitora je da se turističke usluge koje se izvoze drugačije oporezuju jer postojeći način čini taj sektor manje konkurentnim jer su usluge skuplje. S druge strane, turizam, kao bitna gospodarska djelatnost u BiH, bilježi konstantan rast broja turista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?