potražnja pala za 90 posto

Bez sezonskih poslova brojni građani teško će preživjeti zimu, bez džeparca i studenti

05.08.2020.
u 08:15

Početkom ljeta počinje i razdoblje sezonskih poslova. Mnogima je to bila prilika da pomognu u punjenju kućnog proračuna, zarade dodatna sredstva kako bi spremili dijete za školu, nabavili ogrjev ili spremili zimnicu. Deseci tisuća nezaposlenih s burzi rada bar nekoliko mjeseci u godini imali su priliku nešto zaraditi. Tu su i studenti koji su svoj studij financirali upravo sezonskim poslovima, ali i srednjoškolci koji su zarađivali džeparac ili pak kupili udžbenike za školu. Nažalost, ove godine korona im je uništila priliku da bar nešto zarade. Iako je godinama pred početak ljeta u Hrvatskoj i Crnoj Gori vladala potražnja za ugostiteljskim sezonskim radnicima iz BiH, ove godine toga nema, piše Večernji list BiH.

Nema potražnje

Potražnja za sezonskim radnicima u doba pandemije koronavirusa naglo je pala, kako za BiH tako i za strane zemlje, kažu s portala za zapošljavanje MojPosao.ba, prema čijoj je procjeni ta potražnja manja za 90 posto u odnosu na prethodne godine. Kako kaže Nermana Ajanović Hajdarpašić s ovog portala, imali su oglase iz domene građevinarstva, ali i ugostiteljstva za lokacije unutar BiH. “Najtraženiji su bili sezonski građevinski radnici, kako za lokalno tako i za strano tržište”, kazala je Ajanović Hajdarpašić za Nezavisne. Istaknula je kako su, kada su u pitanju sezonski poslovi na Jadranu, manji broj oglasa za sezonske poslove, također iz ugostiteljstva i građevinarstva, imali sredinom ožujka do početka travnja. “Potražnja za sezonskim radnicima na Jadranu naglo je obustavljena uslijed mjera donesenih za prekogranična putovanja. S druge strane, ugostitelji koji rade na bh. dijelu Jadrana popunili su radna mjesta radnicima koji bi inače radili u Hrvatskoj, tako da nisu iskazali dodatne potrebe za sezonskim radnicima”, objasnila je Ajanović Hajdarpašić. Sezonskih poslova u poljoprivredi, istina, ima, posebno na berbi voća, ali ti poslovi prekratko traju, a i tradicionalno su za poslove u poljoprivredi najzainteresiraniji umirovljenici koji na ovaj način pune kućne proračune koji su “pretanki” zbog preniskih mirovina.

Studenti, nezaposleni...

“Od početka studiranja svako ljeto idem u Hrvatsku odraditi sezonu. Na taj način većim sam dijelom financirala studij. Moglo se dobro zaraditi, gotovo da plaću nismo dirali, na moru bismo za troškove koristili napojnice, tako da smo plaću mogli uštedjeti. I ovo ljeto prijateljice i ja planirale smo isto. Nažalost, korona je to poremetila, ove godine smo ostale kući. Nadala sam se da ću ovdje u Hercegovini naći neki posao. Nažalost, ni od toga nije bilo ništa. Vjerujte da ne znam kako ću financirati ovu godinu studija”, kazala nam je studentica iz Mostara. Osim studenata koji su ostali bez novca za studiranje, pitanje je kako će zimu prezimiti nezaposleni koji su tijekom ljeta na sezonskim poslovima zarađivali novac za ogrjev ili zimnicu. Mnogima će i opremanje djece za novu školsku godinu biti nemoguća misija. Posebno imajući u vidu da je za opremanje dvoje školaraca potrebna jedna prosječna plaća. Ova zima teška će biti i za one koji su zapošljavali sezonske radnike, posebno u ugostiteljstvu, jer posla i zarade nema. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?