Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Bez prava ostao 3961 ratni vojni invalid u Federaciji BiH

29. kolovoza 2015. u 06:30 0 komentara 721 prikaza
Photo: Dusko Marusic/Vecernji list oprez -invalidi na cesti FOTO DUSKO MARUSIC

Od 2010. godine, kada je počela aktualna revizija branitelja, pa do danas, na Institutu za medicinsko vještačenje Federacije BiH revidirano je 18.890 ratnih vojnih invalida (HVO i Armija BiH). Odluke o smanjenju stupnja invalidnosti dobilo je 3589 ratnih vojnih invalida, a 3961 izgubio je taj status jer je ocijenjeno da im je invalidnost ispod 20 posto. Dakle, ostali su bez mjesečnih primanja koja su do tada uživali. Oko 135 ratnih vojnih invalida dobilo je veći stupanj invalidnosti i njihova su se primanja povećala. Cijena redovitog pregleda korisnika u procesu revizije je oko 125 KM, a konzilijarnog 420 KM. Najviše novca u reviziji troši se za pokrivanje troškova pregleda na Institutu.

Prema podacima HVIDR-e Mostar, za vrijeme mandata ministra Zukana Heleza, glede hrvatske komponente, iz prava je izvedeno oko 400 članova HVIDR-e, a za obje komponente ukupna šteta mjesečno je iznosila oko milijun maraka. Čelnici HVIDR-e u nekoliko navrata su tražili od novog ministra da se ponište sve odluke koje su do sada, po njima, nezakonito izdavali inspektori, a odnose se na stradalnike, odnosno RVI.

S druge strane, najznačajniji rezultati koje je Federalno ministarstvo za pitanja branitelja postiglo u 2014. godini, po mišljenju bivšeg ministra Zukana Heleza, ostvareni su u procesu revizije, odnosno u provedbi Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite. - Iznos ostvarenih ušteda je oko 60 milijuna konvertibilnih maraka na godišnjoj razini. Stvoreni su uvjeti za povećanje invalidnina - kazao je Helez.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.