Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Bez povećanja invalidnina i naknada za odličja i priznanja u ovoj godini

13. ožujka 2021. u 17:00 0 komentara 1473 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Vlada Federacije BiH utvrdila je osnovicu i koeficijent za određivanje visine mjesečnih novčanih naknada korisnika braniteljsko-invalidske zaštite u Federaciji BiH za 2021. godinu. Utvrđena osnovica je na razini iz 2020. godine, odnosno osnovica ostaje 867,50 KM, a koeficijent 1. Za te namjene je, kroz transfer pojedincima za invalidnine, u proračunu planirano 269,000.000 KM. Na taj način bit će ispoštovana dosljedna primjena Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, Zakona o proračunima u FBiH i Zakona o izvršavanju proračuna FBiH za 2021. godinu, piše Večernji list BiH.

Lani povećanje od 2,07 posto

Utvrđeni su i osnovica i koeficijent za obračun i isplatu mjesečnih novčanih naknada dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji te koeficijent za obračun i isplatu mjesečne novčane egzistencijalne naknade razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji, koji također ostaju na prošlogodišnjoj razini.

Utvrđen je koeficijent 1 (jedan) za obračun i isplatu mjesečne novčane egzistencijalne naknade razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji za razdoblje od siječnja do ožujka 2021. godine (prvo tromjesečje). Na osnovi tog koeficijenta i iznosa utvrđenoga u članku 22., stavku (1) Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji bit će utvrđena i visina mjesečne novčane egzistencijalne naknade, za što su u ovogodišnjem proračunu Federacije BiH planirana sredstva od 45,000.000 KM.

Podsjetimo, u travnju prošle godine Vlada Federacije BiH obavijestila je javnost kako neće doći do smanjenja invalidnina u odnosu na prošlu godinu. Kako je tada priopćeno, proračunski transferi za isplatu invalidnina ostali su na istom iznosu kao i godinu ranije te su naglasili kako to znači da ni pojedinačni iznosi neće biti smanjivani.

- Iako neće doći do smanjenja, također neće doći ni do povećanja iznosa za invalidnine, a koje je bilo planirano prije pojave pandemije. To povećanje će zbog novonastale situacije biti prolongirano - naveli su tada iz Vlade. Međutim, u kolovozu je donesena odluka da braniteljske naknade ipak budu povećane. Vlada Federacije BiH utvrdila je koeficijent 1 za obračune i isplate mjesečnih novčanih naknada korisnika braniteljsko-invalidske zaštite u Federaciji BiH (invalidnina) za razdoblje od rujna do prosinca 2020. godine. To je značilo i povećanje od 2,07 posto. Pa su korisnici braniteljsko-invalidske zaštite u Federaciji BiH, njih blizu 90.000, u listopadu dobilo uvećane invalidnine i naknade za 2,07 posto. Utvrđen je i koeficijent 1 za obračune i isplate mjesečnih novčanih naknada dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji za razdoblje od rujna do prosinca 2020. godine, što je također značilo i povećanje od 2,07 posto.

Nerazmjer

To povećanje u praksi i nije značilo mnogo. U Federaciji BiH najniža invalidnina ratnog vojnog invalida do listopada je iznosila 47 KM i njezino uvećanje nije bilo ni jednu marku, nego 90-ak feninga, dok je najviša invalidnina s tuđom njegom i pomoći te ortopedskim dodatkom iznosila 1960 KM i njezini korisnici dobili su uvećanje od 39 - 40 KM. Kada je riječ o obiteljima poginulih, oni su dobili povećanje za oko 10 KM. Najviše je invalida čije su invalidnine od 300 do 350 KM i njihovi prihodi odavno nisu dostatni za život.

- Nekad sam od invalidnine mogao kako-tako živjeti, međutim, danas, kad su troškovi života znatno veći od invalidnine, ne mogu “pokriti” ni lijekove. Rastu mirovine, plaće..., samo smo mi ostali zaboravljeni od svih - kazao je za Večernjak bivši pripadnik HVO-a, 70-postotni invalid i bivši zatočenik logora Armije BiH. Prema njegovim riječima, invalidnina koju prima ostala je znatno niža u odnosu na mirovine koje su posljednjih godina u više navrata rasle. On danas ne prima ni 300 KM. Za razliku od invalidnina, mirovine i plaće su u više navrata rasle, nije to neko značajno povećanje, ali su ipak rasle. U isto vrijeme troškovi života su porasli za oko 500 KM. Invalidnina je jedini izvor financiranja za gotovo 50% korisnika. I dok su prosječni troškovi života porasli za nekoliko stotina maraka, invalidnine su samo simbolično rasle.•

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.