Formiranje vlasti nakon izbora

Bez Dodikove 'reprezentacije' nema vlasti u BiH i RS-u

18.10.2022.
u 13:12

U Narodnoj skupštini smiješe im se dvije trećine, a polovinu imaju na razini BiH

S članicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, prvom ženom koja je službeno izabrana na općim izborima u Predsjedništvo BiH, natpolovičnom većinom u entitetskom klubu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH te s gotovo dvotrećinskom potporom u Narodnoj skupštini Republike Srpske Savez nezavisnih socijaldemokrata postao je nezaobilazna politička opcija za sastavljanje vlasti - na obje ove razine, piše Večernji list BiH.

Osporiti Dodika

Jedini način kako, zapravo, poljuljati SNSD koji preostaje oporbi i njezinim podupirateljima je pokušati osporiti izborni rezultat Milorada Dodika u utrci za predsjednika Republike Srpske. No, do sada nije pronađen ni jedan značajniji dokaz da su izborni rezultati kompromitirani ili pak da je smanjena razlika u korist Dodikove prve pratiteljice Jelene Trivić iz PDP-a. No, za konačnu ocjenu iz ionako kompromitiranog Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) trebat će pričekati kraj ovoga tjedna, kada bi se trebalo okončati ponovno brojenje listića za predsjednika Republike Srpske. Željka Cvijanović s izabranim članovima državnog vrha Denisom Bećirovićem te Željkom Komšićem daje mandat za sastavljanje novog saziva Vijeća ministara BiH. Iako je federalni dvojac može preglasati, već sada SNSD ima prednost u izboru izvršne vlasti. Ako se tome pridoda da SNSD s partnerima - Demosom i Ujedinjenom Srpskom ima osam od 14 mandata iz Republike Srpske te će imati najmanje trojicu izaslanika u državnom Domu naroda, njihova pozicija neće se moći zanemariti. Kako bi se uspostavio novi saziv Vijeća ministara BiH, potrebne su 22 od 42 ruke, no za donošenje bilo kakve odluke mora postojati entitetska većina. Koju SNSD drži u donjem domu, a u gornjem će se vjerojatno zadržati s partnerima na trojici izaslanika te će teško doći do četvrtog mandata koji je imao u odlazećem sastavu. U takvim okolnostima entitetska većina presudno utječe na donošenje svih odluka. Izostaviti SNSD značilo bi stvoriti blokadu državne razine vlasti u sljedeće četiri godine. Posebno je uvjerljiva prednost koju SNSD s partnerima ima u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Čak i da se kojim slučajem uspije Jelena Trivić promovirati u predsjednicu ovoga entiteta, ne može se ignorirati činjenica da je SNSD s partnerima te kolebljivim zastupnicima došao do čak 54 ruke. U ovom entitetskom parlamentu su 83 zastupnika. Dodik je s koalicijskim partnerima već osigurao natpolovičnu većinu i ima 47 ruku. Od toga, SNSD-ovih je 29, po pet imaju Socijalistička partija, Ujedinjena Srpska i Demos te NPS tri. Najvjerojatnije njemu pridružit će se i SPS i DNS koji imaju sedam zastupnika, tako da će Dodik imati 54 i nedostajat će mu samo dvije ruke kako bi osigurao dvotrećinsku većinu od 56 zastupnika. Već se po političkim kuloarima govori kako je lider SNSD-a osigurao da, kada mu to zatreba, ima i nedostajuće dvije ruke iz redova oporbenih zastupnika.

Izmjena Ustava

Najčešće se u tim kombinacijama spominju zastupnici PDP-a iz Banje Luke. Potencijalno SNSD će u ovakvoj situaciji biti u poziciji provesti velike "reforme" te dodatno ojačati ulogu Republike Srpske i Srba naspram tamošnjih Hrvata i Bošnjaka. Još ranije najavljivalo se iz redova SNSD-a kako bi ukidanje Vijeća naroda RS-a mogao biti jedan od njih. Upravo su na sličnom tragu i bošnjački političari u Federaciji BiH, čiji je cilj do te mjere oslabiti ili pak ukinuti Dom naroda ili ga pretvoriti u posve nevažnu instituciju. A da bi to ostvario, SNSD mora mijenjati entitetski Ustav. Takav rasplet vjerojatno bi povećao i ambicije bošnjačke politike koja zbog pokušaja potpune dominacije stalno kritizira asimetrična rješenja, a pod tom krinkom zapravo želi federalni entitet pretvoriti u bošnjačku državicu. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?