Premijer PŽ Đuro Topić

Besplatan obrok za sve osnovce od prvog do petog razreda

06.09.2022.
u 07:33

S početkom školske godine izdvojili smo i sredstva za pomoć u kupnji knjiga, i to za sve učenike od prvog do devetog razreda u iznosu od 200 KM po učeniku (ukupno 326.000 KM) - kaže predsjednik Vlade PŽ-a

Roditelje školaraca u Posavskoj županiji obradovala je nova mjera Vlade PŽ-a, odluka koju je predložila Skupštini PŽ-a, a ona je usvojila na posljednjem zasjedanju o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom školstvu, piše Večernji list BiH.

Izmjene su omogućile da Županija provede program besplatnog obroka za sve učenike od prvog do petog razreda osnovne škole.

Ukidanje nameta

- Taj projekt krenut će u realizaciju tijekom rujna. Sufinanciramo također 50% prijevoza učenika srednjih i osnovnih škola, a ostalih 50% to čine općine, dakle, za učenike je prijevoz besplatan u PŽ-u. S početkom školske godine izdvojili smo i sredstva za pomoć u kupnji knjiga, i to za sve učenike od prvog do devetog razreda u iznosu od 200 KM po učeniku (ukupno 326.000 KM) - kaže predsjednik Vlade PŽ-a Đuro Topić.

Premijer Topić također objašnjava i usvojeni Zakon o izmjeni Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu PŽ-a. Naglasio je kako su u Vladi najprije analizirali parafiskalne namete u PŽ-u.

- Nakon što smo krenuli s provedbom Zakona o vatrogastvu, pokazala se mogućnost da ukinemo jedan parafiskalni namet. On je opterećivao i građane, ali isto tako i poduzetnike kod registracije vozila, a prikupljaju se za potrebe financiranja dragovoljnog vatrogastva. Ta sredstva su od 1. rujna trebala biti prihod PŽ-a kao osnivača profesionalne vatrogasne postrojbe, a evo donijeli smo izmjenu zakona da tu naknadu koja se naplaćivala pri registraciji vozila danas ukidamo tako da će se profesionalno vatrogastvo financirati iz proračuna PŽ-a. Dragovoljna vatrogasna društva financirat će se kao udruge građana ovisno o potrebama općinskih službi civilnih zaštita - kaže Topić.

Na posljednjem izvanrednom IX. zasjedanju Skupštine usvojena je odluka o utvrđivanju javnog interesa za davanje u zakup nekretnine u vlasništvu PŽ-a za potrebe Konzulata RH u BiH sa sjedištem u Orašju.

- Raduje me što smo napravili dodatni iskorak i stvorili pretpostavke da na temelju pisma namjere Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH nastavimo komunikaciju tako da prostor za koji su oni iskazali interes, a u vlasništvu je PŽ-a, usvojenom odlukom, kojom je proglašen javni interes, u taj prostor smjesti konzulat RH.

Konzulat RH u Orašju

Vjerujem da ćemo jako brzo potpisati ugovor i do kraja godine imati otvoren konzulat RH u Orašju. Za nas je to i jedna jaka poruka jer je PŽ jedan od rijetkih većinski hrvatskih prostora koji nije imao konzulat Republike Hrvatske - zaključio je premijer Topić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?