Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Benjamina Karić nova gradonačelnica Sarajeva

08. travnja 2021. u 10:49 0 komentara 440 prikaza
benjamina karić

Gradsko vijeće Grada Sarajeva izabralo je danas Benjaminu Karić za gradonačelnicu Grada Sarajeva. Ona je izabrana jednoglasno sa 26 glasova za.

Karić je bila prijedlog SDP-a, a za njen izbor suglasnost je dalo 15 vijećnika. Izjašnjava se kao Ostali, tako da nije bilo prepreka da se ona nađe na ovoj funkciji.

Karić je rođena 1991. godine u Sarajevu. Od svoje 18. godine je član SDP-a, a od 2019. godine je i potpredsjednica partije. Diplomirala je na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta. Dobitnica je Srebrene značke za izuzetan uspjeh na dodiplomskom i postdiplomskom studiju.

Javnosti je poznata kao najmlađa doktorica pravnih nauka u Bosni i Hercegovini i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava. Autor je više od pedeset publikacija, knjiga, članaka i prevoda sa latinskog jezika. Akademskim radom se bavi od završetka studija i prošla je zvanja od demonstratora, asistenta, višeg asistenta i docenta. Tečno govori engleski i njemački jezik. Doc. dr. Benjamina Karić (rođ. Londrc) udata je i majka jednog djeteta.

Podsjetimo, Bogić Bogićević je odbio prihvatiti funkciju gradonačelnika nakon peripetija koje su se dogđale na prvoj konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.