Presuda u Grazu

Begić zbog ISIL-a osuđen na osam godina zatvora

04.03.2016.
u 08:00

Na osam godina dugu robiju u sudu u Grazu osuđen je pedesetogodišnji bh. državljanin Fikret Begić, optužen za suradnju s takozvanom Islamskom državom (ISIL), za koju je regrutirao i borce.

Begić, koji je rođen u Konjicu, a bio je optužen za terorističko i kriminalno udruživanje, po ocjeni porote, i sam se htio priključiti okrutnoj terorističkoj organizaciji (ISIL). Begić čitanje presude nije sačekao mirno, već je upadao u riječ uzvikujući sucu “rat nikada nije završen”, na što je ovaj odgovorio da svatko tko sudjeluje u tom ratu slovi za radikaliziranu osobu. Sudac je dodao da optuženi u cijeloj priči nije nebitan dio, ali ne i najvažniji, a kao jasan dokaz da je želio napustiti Austriju te otići u Siriju spomenuo je činjenicu da je otkazao stan u Grazu. “Zbog toga sam terorist? To je smiješno. Bravo”, odgovorio je Begić i zapljeskao sucu, a poroti uputio riječi da “rade što god žele”. Kada mu je sudac rekao da će 8 godina provesti u zatvoru, on je odgovorio: “A zašto ne i 20?” Tužitelj je optuženog ranije opisao kao “osobu koja je često nazočila predavanjima M. Omerovića, poznatijeg kao Ebu Tejma”, nakon čega je postao radikalan. Inače, Begić je uhićen na GP u S. Brodu zbog organizacije terorističkih aktivnosti te je izručen Austriji. Begić je rođen u Konjicu, prebivalište mu je bilo u austrijskom Grazu, a uhićen je prošle godine pri ulasku u Hrvatsku na temelju međunarodne tjeralice. Osumnjičeni je izveden pred suca istrage koji mu je zbog opasnosti od bijega najprije odredio mjeru jednomjesečnog istražnog zatvora u Požegi, a zatim i odobrio njegovo hitno izručenje Austriji. U optužnici se navelo kako je Begić omogućavao i provodio temeljnu izobrazbu mladih muslimana i pripremao ih za daljnju vojnu izobrazbu u Siriji. Regrutirao ih je za sudjelovanje u ratu u Siriji i Iraku u radikalnim islamskim terorističkim organizacijama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?