Reakcija

Begić odgovorio Nešiću nakon hajke na policajca Hrvata: Oluja je bila jedna od najčišćih operacija u povijesti ratovanja

01.08.2023.
u 14:40

Voditelj odjela za branitelje i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora BiH i ministar branitelja Županije zapadnohercegovačke Mladen Begić izjavio je kako Vojno-redarstvena operacija Oluja bila legalna i legitimna operacija Hrvatskih snaga reagirajući tako na istup srpskog ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića koji je hrvatsku vojnu akciju nazvao zločinačkom. Nešić je najavio kako će zatražiti od Uprave za koordinaciju policijskih tijela BiH sankcioniranje policajca Hrvata koji je na svome Facebook profilu postavio objavu o proslavi 28. obljetnice sjajne hrvatske pobjedničke akcije Oluje. Nakon toga krenula je prava hajka protiv ovoga mladića. Ministar Mladen Begić koji je šef HNS-ova odjela za branitelje je održao lekciju iz povijesti ministru Nešiću navodeći da niti jednom presudom operacija Oluja nije problematizirana.

“Vodstvo pobunjenih Srba u Hrvatskoj, nije prepoznalo da im je plan Z4, izrađen od veleposlanika Kontaktne skupine SAD-a, Rusije, Europske zajednice i Ujedinjenih naroda, ponuđen krajem siječnja 1995. jedina slamka spasa. Operaciji Oluja prethodile su temeljite vojne i diplomatske pripreme, uključujući i potpisivanje Splitskog sporazuma iz srpnja 1994. godine, na koji je muslimanski (bošnjački) politički vrh pristao tek nakon tragedije koju je proživjela Srebrenica, te političkog i vojnog savezništvo sa SAD-om, koji je na sve načine nastojao dati svoj doprinos u završetku rata u BiH. Nakon srpskog odbijanja plana Z-4, hrvatsko političko i vojno rukovodstvo pokrenulo je pitanje operacije Oluja. General Ante Gotovine zaslužan je za najvećim dijelom za planiranje operacije Oluja i noć prije početka operacije donio je odluku o vojnom prodoru hrvatske vojske s Dinare. Ključnu ulogu u brzom slamanju srpskih snaga u Oluji imao munjeviti prodor 4. i 7. gardijske brigade HV-a s Dinare prema Kninu, što je bio faktor iznenađenja. Vojni i politički vrh tadašnje Srpske Krajine nije očekivao napad s Dinare, nego su očekivali napad iz pravca Hrvaca i Sinja.Da bi se osigurao bok snagama 4. i 7. Gardijske brigade u njihovom napredovanju prema Kninu, bilo je potrebno postaviti sustav aktivne obrane i onemogućiti mogući protuudar postrojbi Ratka Mladića iz pravca Mliništa, Šipova i Mrkonjić grada. U tom sustavu aktivne obrane od Grahova do Demirovca, sjeverno od Kupresa, bile su angažirane postrojbe iz sastava ZP Split (prostor od Grahova do zapadog djela Glamočkog polja), ZP Mostar (prostor od zapadog djela Glamočkog polja do padina planine Vitorog) ZP Tomislavgrad (od padina planine Vitorog do Demirovca) te tri gardijske brigade HVO-a i Specijalna policija MUP-a HRHB. To su crte dostignute u vrijeme operacije Ljeto 95. koje su u međuvremenu inžinjerijske uređene, zahvaljujući čemu je i onemogućeno nekoliko prodora srpskih snaga, pod zapovjedništvom Ratka Mladića, iz pravca Mliništa, Šipova I Mrkonjić grada. Za to vrijeme postrojbe iz sastava ZP Orašje i 4 gardijska brigade branile su tzv. Oraški džep i početkom kolovoza slomile srpsku operaciju poznatu pod kodnim nazivom “Osveta 95”. Operacija Oluja je bila jedna od najčišćih operacija u povijesti ratovanja”, napisao je ministar Mladen Begić u odgovoru državnome ministru Nenadu Nešiću.

Ključne riječi

Komentara 1

KA
Karlo226
01:16 02.08.2023.

Da, Oluja je uistinu bila jedna od najčišćih operacija u povijesti ratovanja. Međutim, zastrašujuće je i ispod svake razine Vaše ignoriranje činjenice da je navedeni mladić između ostalog prijavljen i zbog ustaškog pozdrava ‘ZDS’ koji ima istetoviran na leđima te bi samo ta činjenica trebala biti dovoljna za njegovo udaljenje iz službe. Zanemarivanje i potpuno ignoriranje te činjenice pokazuje ogromno licemjerje sa strane Vas kao medija i općenito hrvatske političke scene u BiH jer su vam s jedne strane “puna usta” borbe protiv antisemitizma i suradnje sa židovskom zajednicom u BiH (što u potpunosti pozdravljam!), a s druge strane ignorirate i pri tome ne osuđujete (ne prvi put) isticanje i izgovaranje sramotnog ustaškog pozdrava ‘ZDS’ koji je upravo židovskoj zajednici, s kojima tako lijepo surađujete posljednjih godina, nanio toliko zla i gotovo ih istrijebio na ovim područjima. Pišem ovo kao Hrvat iz BiH razočaran licemjernim pristupom hrvatskih medija i lidera u BiH prema suočavanju s ustaškim totalitarnim režimom i njegovim posljedicama. Sve režime nužno je osuditi, ne samo riječima, već i djelima (pozdravljam primjer uklanjanja ustaških ulica u Mostaru, ali s druge strane na ovom primjeru ignoriranja ustaškog pozdrava postavlja se pitanje iskrenosti tih postupanja). Iskreno se nadam da je u ovom slučaju došlo do komunikacijske pogrješke, ali bojim se da je pred suočavanjem s ustaškim režimom među nama Hrvatima u BiH (a najviše kod naših političara) još dug put.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije