Nakon što su stožeri NATO-a i EUFOR-a upozorili da se 16 mjeseci čeka na izbor

Bećirović oteže imenovanje novih generala, dogovor ipak na vidiku

denis bećirović
27.07.2023.
u 21:50

(Ne)očekivano, problem pri izboru novih generala i rotacije na vodećim pozicijama stvorio je bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović

'"Još jednom ističemo ovaj važan zahtjev, imajući u vidu da dugo odgađanje imenovanja novog generalskog zbora ne doprinosi pozitivno cjelovitosti obrambenog sustava Bosne i Hercegovine. Po našem mišljenju, pravodobno imenovanje generala svake četiri godine, u skladu sa Zakonom o obrani Bosne i Hercegovine, suštinski je odraz vladavine prava. Zakon sadrži jasan i obvezujući sustav ograničenih mandata, postupaka imenovanja i potvrđivanja te naknadnog umirovljenja ili promaknuća".

Pismo NATO-a i EUFOR-a

Naveli su to u pismu početkom srpnja zapovjednica NATO-ova stožera u Sarajevu brigadna generalica Pamela McGaha i zapovjednik EUFOR-ovih snaga u BiH general-bojnik Helmut Habermayer tražeći žurni sastanak te imenovanje novog generalskog zbora Oružanih snaga BiH upućenom Predsjedništvu BiH, piše Večernji list BiH.

(Ne)očekivano, problem pri izboru novih generala i rotacije na vodećim pozicijama stvorio je bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. Rotacija, kao i imenovanje novih generala zakonska je obveza koja se dodatno pokazala potrebnom zbog odlaska u mirovinu niza visokih časnika. Prošlo je gotovo 17 mjeseci otkako je Predsjedništvo BiH trebalo završiti taj posao, no do danas stvari nisu riješene. No, doznaje se kako se razgovori o tome vode te da bi konačno to pitanje trebalo biti riješeno. Osim ako... Na čelu Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH trenutačno je general-pukovnik Senad Mašović, koji je tijekom rata bio načelnik stožera zloglasne Sedme muslimanske brigade poznate po brojnim zločinima. Njegovi zamjenici na pozicijama zaduženi za operacije su general-bojnik Ivica Jerkić, a za resurse general-bojnik Gojko Knežević. General Radovan Ilić trenutačno je zapovjednik Operativnog zapovjedništva OS BiH, a general Marko Stojčić zapovjednik u Odjelu za personal, a brigadni general Mirsad Ahmić generalni je inspektor MO BiH. Brigadni general Tomo Kolenda te brigadiri Zoran Dunović i Rusmir Mrković zamjenici su u trima sektorima. Istodobno, brigadir Zdravko Rezo zapovjednik je 4. pješačke brigade koja baštini tradiciju HVO-a, Emir Kliko Armije BiH, a Radovan Jović Vojske RS-a. Značajnom broju ovih časnika, koji su sudjelovali i u ratu te čak bili časnici u JNA, navršilo se i vrijeme za umirovljenje. Prema očekivanju, Srbin bi trebao doći na čelo Zajedničkoga stožera, bošnjačkome časniku vjerojatno idu resursi, a Hrvatu operacije. Iako su se u Ministarstvu obrane ministar Zukan Helez te zamjenici Slaven Galić i Aleksandar Goganović usuglasili oko novoga rasporeda te imena generala, dulje je sve opstruirao upravo Bećirović.

Urušavanje OS BiH

Oko toga oglasila se i Ž. Cvijanović navodeći kako, za razliku od brojnih populističkih tema koje delegira, a koje nisu u nadležnosti Predsjedništva BiH, Bećirović izbjegava one za koje je ova institucija po zakonu zadužena, a to je upravo imenovanje novih generala. - Iako je Ministarstvo obrane Predsjedništvu dostavilo potpuno usuglašen prijedlog, Bećirović je na sjednici tražio odgađanje izjašnjavanja zbog dodatnih konzultacija. Prihvatila sam, ali se ubrzo ispostavilo da je riječ o običnoj manipulaciji. Upravo je Ured bošnjačkog člana u dva navrata proglasio konzultacije neuspješnim zbog nedolaska ministra Heleza koji je u oba slučaja pisanim putem obavijestio članove Predsjedništva da je riječ o usuglašenom i jedinstvenom prijedlogu Ministarstva obrane. Bećirovićeve opstrukcije ne predstavljaju samo kršenje Zakona o obrani, na koji se često i, očigledno licemjerno, poziva, već i dodatno urušavanje OS BiH. Moguće je da Bećiroviću smeta to što, prema ovom planu, pozicija načelnika Zajedničkog stožera Oružanih snaga pripada Srbinu - ocijenila je. Dodala je kako moguće i stranački prijepori stvaraju dodatni problem, no ne opravdavaju ovu opstrukciju s imenovanjem časnika. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije