Komšić već najavio blokadu i da neće poštovati hrvatsku izbornu volju
Povratak na članak

Bećirović i Cvijanović odlučuju hoće li Hrvat na čelo Vijeća ministara

Teorijski je moguć veliki broj kombinacija, no najrealnija je da u vlasti budu stranke ili koalicije koje imaju većinu u tri naroda i državnom Domu naroda

Komentari 1

LO
lokve
07:54 06.10.2022.

Ovako HDZ vidi demokratiju sa svoji 10-12% glasača.... ovako 10% znači trećinu vlasti. Ukoliko Konaković, Nikšić i Forto, uistinu žele formirati vlast sa HDZ-om BiH i SNSD-om, kako tvrde, a izbaciti SDA iz vlasti, morat će prihvatiti dva uslova HDZ-a.. Prvi je u Parlamentu BiH podržati izmjene Izbornog zakona BiH prema presudi Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, ... Drugi uslov je prihvatiti da HDZ BiH predloži predsjedajućeg Vijeća ministara i da dobije tri ministarska i tri mjesta zamjenika ministara, u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara, te trećinu rukovodećih pozicija u državnim institucijama i agencijama", piše Milan Šutalo, urednik portala HMS, inače vrlo blizak lideru HDZ-a Draganu Čoviću. .

VL
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.