Komšić već najavio blokadu i da neće poštovati hrvatsku izbornu volju

Bećirović i Cvijanović odlučuju hoće li Hrvat na čelo Vijeća ministara

05.10.2022.
u 22:00

Teorijski je moguć veliki broj kombinacija, no najrealnija je da u vlasti budu stranke ili koalicije koje imaju većinu u tri naroda i državnom Domu naroda

Jučer se dodatno zakomplicirala situacija s izračunima koja pokazuje da bi se probošnjačka odnosno srpska koalicija mogla naći u državnoj vlasti nakon što su djelomično prebrojeni glasovi nedjeljnih izbora po kojima je pobjednik kod Bošnjaka SDA, a kod Hrvata Hrvatski narodni sabor i stranke okupljene oko HDZ-a BiH, piše Večernji list BiH. Istodobno, u Republici Srpskoj SNSD je dodatno pojačao svoj izborni rezultat, no to mu nije dovoljno kako bi posve sigurno bio u Vijeću ministara iako je to najrealniji ishod. Mnogo toga ovisi o tome kako će se oko imenovanja državnog Vijeća ministara postaviti troje članova Predsjedništva BiH.

Uloga Predsjedništva

Da se posve zanemare druge ovlasti koje ima, u ovom slučaju krađe izbora pozicije hrvatskoga člana Predsjedništva BiH vidi se koliko je bošnjačkim strankama važno imati svoju dvojicu članova državnoga vrha. Naime, najmanje dvoje članova državnog Predsjedništva BiH daje mandat za sastavljanje Vijeća ministara budućoj koaliciji sastavljenoj od izbornih pobjednika među trima narodima - Hrvatima, Srbima i Bošnjacima. I dok se drugi članovi nisu oko toga izjašnjavali, uzurpator pozicije hrvatskog člana Predsjedništva Željko Komšić nagovijestio je kako će zakočiti davanje mandata Hrvatu iz Hrvatskog narodnog sabora, kojemu, po logici rotacije, pripada pozicija predsjedatelja Vijeća ministara BiH. - Izbor mandatara za predsjedatelja Vijeća ministara stvar je koja će doći poslije službene inauguracije novog saziva Predsjedništva. Neko je rotacijsko, nepisano pravilo da taj mandat pripada osobi iz reda hrvatskoga naroda. Sad ćemo vidjeti kako će to proći, ne znam tko će biti u igri, tko će se kandidirati. Vjerojatno će HDZ biti taj koji će inzistirati na tome - rekao je Komšić i dodao kako nije spreman podržavati takav izbor. Ako zadrži takav stav, "presudu" bi trebali donijeti bošnjački član državnog vrha Denis Bećirović i Željka Cvijanović. U slučaju državnog Vijeća ministara mogući su svakakvi raspleti i kombinacije. Teorijski je moguće da pobjednici izbora kod Hrvata, Bošnjaka i Srba, stranke Hrvatskog narodnog sabora BiH, SDA ili SNSD budu izvan vlasti, ali i da se napravi kombinacija po kojoj bi te stranke s još jednim koalicijskim partnerom sastavile novo Vijeće ministara BiH. To zbog toga što se Vijeće ministara potvrđuje samo kroz Zastupnički dom Parlamenta BiH, dok u ovome dijelu državni Dom naroda nema ulogu. No, s druge strane, jednostavno nije pametno imati "većinu" iz toga doma u oporbi.

Dodikov strah

Sada je jasno kako će hrvatske stranke imati najmanje četiri od pet izaslanika u Domu naroda, kao i SNSD zajedno s koalicijskim partnerima, što je natpolovična većina Doma naroda. Prvi je o raspletu izbora u Vijeću ministara progovorio srpski čelnik Milorad Dodik. On je ponudio manjim srpskim strankama da budu zajedno u vlasti te izrazio bojazan da bi ujedinjene bošnjačke stranke sa srpskom oporbom mogle uspostaviti novi saziv Vijeća ministara bez legitimnih političkih predstavnika Hrvata i Srba. Prema jučerašnjim rezultatima, SDA je s gotovo 200.000 glasovala dobio 9 mandata, a koalicija HDZ-a petoricu. Slijedi SDP BiH s četiri mandata iz FBiH, a onda i DF koji ima četiri zastupnika prema sadašnjim rezultatima. Stranka Narod i pravda dobila je tri, a Naša stranka i NES dva mandata s područja Federacije BiH. Iz Republike Srpske SNSD ima šest zastupnika, slijedi SDS, koji bi trebao imati dva, te PDP s isto toliko ruka u državnom Zastupničkom domu. Novo-staro lice politike i stranka Za pravdu i red Nebojše Vukanovića imat će jedan mandat, kao i Demos, Ujedinjena Srpska te Socijalistička partija. 

Komentara 1

LO
lokve
07:54 06.10.2022.

Ovako HDZ vidi demokratiju sa svoji 10-12% glasača.... ovako 10% znači trećinu vlasti. Ukoliko Konaković, Nikšić i Forto, uistinu žele formirati vlast sa HDZ-om BiH i SNSD-om, kako tvrde, a izbaciti SDA iz vlasti, morat će prihvatiti dva uslova HDZ-a.. Prvi je u Parlamentu BiH podržati izmjene Izbornog zakona BiH prema presudi Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić, ... Drugi uslov je prihvatiti da HDZ BiH predloži predsjedajućeg Vijeća ministara i da dobije tri ministarska i tri mjesta zamjenika ministara, u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara, te trećinu rukovodećih pozicija u državnim institucijama i agencijama", piše Milan Šutalo, urednik portala HMS, inače vrlo blizak lideru HDZ-a Draganu Čoviću. .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije