PUTOVANJE KROZ POVIJEST

Biciklom, Ćirinom prugom, od Mostara do Dubrovnika

 PUTOVANJE KROZ POVIJEST
03.07.2016.
u 21:30

Vraćanje u funkciju stare uskotračne “Ćirine pruge”, duge oko 200 kilometara, koja je spajala Bosnu i Hercegovinu s Hrvatskom, kroz biciklizam, nesumnjivo će doprinijeti  razvoju turizma i oživjeti jugoistok Hercegovine. Vrijednost ovog projekta prekogranične suradnje iznosi 643.000 eura, Europska unija financira ga s 539.000 eura,  bh strana u njega ulaže 295.000, a hrvatska 240.000 eura. Nositelji projekta i partneri sufinanciraju projekt u ukupnom iznosu oko 103.000 eura.. Projekt bi trebao biti završen 2016. godine.

Ideju oko revitalizacije stare Ćirine pruge koja se pojavila prije pet godina u okviru programa Prekogranična saradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina, Europska unija je prepoznala i podržala . Trasa bivše uskotraćne željezničke pruge povezuje Mostar, Čapljinu, Hutovo, prolazi rubom Popova polja i kod Trebinja, odnosno Ivanjice prelazi granicu i zavrašava kod Dubrovnika odnosno Konavala.

Dobra priča

„Cilj nam je oživjeti jednu dobru priču kao što je stara Ćirina pruga i staviti je u funkciju turizma. Gledali smo iskustva drugih turističkih zemalja koje su stare trase sredili i pustili u funkciju kroz staze za šetanje, biciklizam i na neki način simbolično vratili ih u život. Došli smo na ideju kako bi to dobro bilo i u kontekstu turizma, povezivajući sve ove hercegovačke općine i Dubrovačko primorje“, kaže za Hrvatski Medijski Servis Ivan Jurilj, direktor Regionalne razvojne agencije REDAH.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije