Američki stručnjak upozorava

Bardoš: BiH ima najviše džihadista po glavi stanovnika

dzihadisti
26.09.2016.
u 11:47

Američki stručnjak za politiku Balkana i pitanja sigurnosti Gordon Bardoš ocijenio je da nije nikakvo iznenađenje da BiH po glavi stanovnika ima više džihadista, nego bilo koja druga zemlja u Europi, ali da međunarodi dužnosnici očito misle da je datum nekog praznika važnija prijetnja od terorističke "Islamske države" ili Al Qaide, javlja Srna.  

Bardoš u tekstu za beogradsku "Politiku" navodi da je u BiH prisutan sustav pravosuđa kao za vrijeme Otomanske imperije, kada je vladalo pravilo "kadija te tuži, kadija ti sudi". Bardoš, koji je predsjednik SEEREKON-a, konzultantske tvrtke za politički i strateški rizik, specijalizirane za jugoistočnu Europu, navodi da je danas javna tajna da SDA, kontrolira Tužiteljstvo BiH i, uopće, sudski sustav. 

On ističe da je teško shvatiti da međunarodni predstavnici pristaju na to da SDA ima takvu kontrolu nad pravosudnim sustavom u BiH, osobito ako se uzme u obzir da su američki dužnosnici prije 15 godina, neposredno poslije napada na New York i Washington prijetili da će proglasiti SDA terorističkom zbog širokih veza Alije Izetbegovića s poznatim međunarodnim teroristima. 

Bardoš, između ostalog, naglašava da u svemu ovome europski dužnosnici sporo uočavaju sigurnosne rizike za svoje zemlje, te podsjeća da su od 2000. do 2004. godine sarajevske vlasti odbile čak 40 pokušaja Haaškog tužiteljstva da im se dostavi dokumentacija o odredu "El mudžahedin". 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije