Dovršava se jedinstveni registar računa fizičkih osoba u BiH

Banke, elektroprivrede i komunalna poduzeća moći će lakše ovršiti račune bh. građana

29.03.2018.
u 18:00

Kao i za poslovne subjekte, i za fizičke osobe u BiH trebao bi se uspostaviti jedinstveni registar transakcijskih računa pomoću kojeg će biti riješeni brojni problemi koji su sada prisutni u primjeni izvršnog postupka i prinudne naplate prema fizičkim osobama.

Rasprava

Što to znači za same građane u BiH? To znači da će, kao i u susjednoj Hrvatskoj i Srbiji, odakle bh. vlasti uglavnom i prepisuju zakone, zahvaljujući ovom registru biti lakše naplaćivana dugovanja građana za komunalije jer će od Centralne banke dobivati podatke o svim računima građana u bankama. Sve dobivene informacije koristit će se u cilju naplate dugovanja za struju, vodu, grijanje, telefon, kabelske TV-operatore, ali i u slučaju dugovanja na osnovi alimentacije...

Ako netko od građana ima oročenu štednju, a duguje nešto komunalnom poduzeću, banci, elektroprivredi, operatoru, oni će moći skinuti određeni iznos novca radi naplate svog duga. Na nedavno održanom okruglom stolu na kojem su, kako je priopćeno iz Udruge banaka BiH, bili predstavnici Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH, predstavnici jednog broja sudova u FBiH, mirovinskih zavoda, Agencije za bankarstvo FBiH, Ministarstva pravosuđa FBiH, Brčko Distrikta te javnih poduzeća iz FBiH i RS-a, razmijenjena su iskustva različitih institucija iz prakse u provođenju Zakona o izvršnom postupku. Tada su konstatirali da izvršni postupak u BiH treba biti učinkovitiji i ponovno su apostrofirane problematika i zatrpanost sudova komunalnim tužbama.

Ispred Udruge banaka BiH naglašen je problem neusuglašenosti entitetskih zakona o izvršnom postupku s entitetskim zakonima o unutarnjem platnom prometu u dijelu koji se tiče prinudne naplate.

Na okruglom stolu nazočni su informirani kako je izrada registra računa fizičkih osoba u tijeku te da će nakon uspostave tog registra biti riješeni brojni problemi koji su sada prisutni u primjeni izvršnog postupka i prinudne naplate prema fizičkim osobama. Još prije nepune dvije godine, kako bi što bolje naplatila usluge odvoženja otpada, vodoopskrbe i grijanja, a čija se dugovanja mjere desecima milijuna maraka, javna komunalna poduzeća, okupljena oko Udruge poslodavaca komunalnog gospodarstva Federacije BiH, tražila su od vlasti u FBiH da i ona imaju svojevrsno pravo na ovrhu novčanih primanja od dužnika, bila to plaća ili mirovina.

Što poduzeća traže

U pismu koje je uputio predsjedniku Vlade Federacije BiH Fadilu Novaliću, Upravni odbor Udruge poslodavaca komunalnog gospodarstva FBiH napominje kako su javna komunalna poduzeća suočena s činjenicom da moraju otpisivati milijunska dugovanja i da jedini pravi način za naplatu svojih potraživanja, po presudi suda u izvršnom postupku, jest izvršenje presude na novčanim sredstvima dužnika.

Kako bi se ovakva odluka mogla provesti, od Vlade Federacije BiH, Porezne uprave FBiH i Ministarstva financija traže da se i javnim komunalnim poduzećima dostavljaju podaci o izvoru prihoda dužnika. Napominju kako im je to pravo uskraćeno, a oni su suočeni s milijunskim dugovanjima zbog toga što građani ne plaćaju razne vrste komunalnih usluga.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije