Krijumčarenje oružja

Balkanska ruta za Zapad: Oružje iz BiH u rukama terorista

oružze
10.04.2016.
u 07:26

"Mi se moramo ozbiljno pozabaviti tim problem, jer mi iz BiH i regije praktično hranimo oružjem one koji planiraju terorističke napade", smatra Mektić

Ponovno se sumnja da bi oružje Bosne i Hercegovine moglo završiti u rukama organizatora terorističkih napada. Droga, nelegalno naoružanje, granica s Hrvatskom, krajnje odredište Nizozemska, napadi u Bruxellesu. Dovoljno asocijacija za istražitelje da zaključe kako je riječ o već poznatoj balkanskoj ruti trgovine naoružanja, javlja N1. 

Sabrin Mečević uhićen je 7. travnja, na Graničnom prijelazu Brod. Graničari su u njegovom vozilu pronašli specijalnu pregradu i skrovište za 5 automatskih pušaka, od čega četiri Kalašnjikova, četiri pištolja, te oko 400 komada streljiva različitih kalibara.

Uz to i tri grama opojne droge speed. Oružje je trebalo prokrijumčariti u Hrvatsku, a konačno odredište je bila Nizozemska.

"Pritvor za osumnjičenog predložen je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi, mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili sudionike, te ponovno počiniti kazneno djelo", izjavio je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH.

Uhićeni Mečević, čiji je nadimak "Kupus", je 28-godišnji Dobojlija, nastanjen u Maglaju. Policija je i prilikom pretresa stanova u Maglaju i Zenici, pronašla veću količinu streljiva.

Za mnoge je simpomatično to što je oduzeto naoružanje trebalo završiti u Nizozemskoj, koja graniči s Belgijom, gdje se nedavno dogodio tragični teroristički napad.

Da i iza ove isporuke može biti teroristička namjera, sumnja i ministar sigurnosti.

"Mi se moramo ozbiljno pozabaviti tim problem, jer mi iz BiH i regije praktično hranimo oružjem one koji planiraju terorističke napade", smatra Dragan Mektić.

Podsjetimo, komadi oružja i streljiva kojim su prošle godine izvedeni napadi u Parizu porijeklom su iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

U tim napadima teroristi su koristili kalašnjikove kragujevačke fabrike “Zastava oružje”, a čahura pronađena nakon napada na redakciju Charlie Hebdoa proizvedena je u Igmanu iz Konjica.

Naime, 2012. i 2013. SIPA je registrirala da je ilegalno oružje iz Bosne i Hercegovine transportirano preko Hrvatske i drugih zemalja do Francuske. Carina u Metzu pronašla je tada kod osoba s područja Velike Kladuše šest pušaka Zastava M70 i šest okvira s 30 punjenja.

U akciji “Pink” u okolini Pariza 2013. uhićeno je pet državljana BiH. U karoseriji vozila krili su oko 11 automatskih pušaka, 16 pištolja, prigušivače i veću količinu streljiva. 

U akciji Francuz 1 i 2 uhićeno je nekoliko osoba koje su u Francusku htjeli prodati ručni raketni bacač, granatu, dvije automatske puške i više komada streljiva.

U akciji Asterix MUP Hrvatske zaplijenio je automatsku pušku i 510 komada metaka koje su četiri državljana BiH već prodala jednom Francuzu.

U ovom trenutku na tlu Bosne i Hercegovine skriveno je 750.000 komada oružja. Nelegalno, naravno.

Ono može biti zlorabljeno na različite načine, ali najčešće završava na crnom tržištu. Za jedan kalašnjikov, na crnom tržištu u BiH, potrebno je izdvojiti od 100 do 500 eura, u ovisnosti od starosti oružja i hitnosti onoga koji prodaje, donosi N1.

Vrlo je moguće da će jedan od tih kalašnjikova završiti na takozvanoj balkanskoj ruti za Zapad.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?