Wall Street Journal:

Balkan, sljedeća europska kriza

ilustracija
02.08.2017.
u 09:23

Mead piše da je vrlo vjerojatno da bi se naredna kriza na Starom kontinentu mogla dogoditi na Balkanu.

Ugledni američki list Wall Street Journal objavio je kolumnu akademika Waltera Russella Meada, bivšeg profesora međunarodnoh odnosa na Sveučilištu Yale. Pod naslovom "Sljedeća kriza u Europi: Balkan", Mead piše da je vrlo vjerojatno da bi se naredna kriza na Starom kontinentu mogla dogoditi na Balkanu.

Na nedavnom zatvorenom sastanku, dobro obaviješteni njemački dužnosnik je odgovorio na pitanje koji je to problem koji ga najviše brine. Njegov odgovor je stigao bez oklijevanja: Zapadni Balkan. Naveo je da se na ovom području miješaju interesu velikih sila kao što su Turska i Rusija, prenosio N1. 

"U najgorem slučaju, Rusija i Turska bi ohrabrili svoje zastupnike na Balkanu, Srbiju i Albaniju, da im pomognu u prekrajanju granica", napisao je Walter Russell Mead u svom članku "Sljedeća kriza u Europi: Balkan".

Kako je naveo, vlada Srbije podržana od Rusije bi mogla pripojiti značajan dio Bosne i Hercegovine, naseljen etničkim Srbima.

U podršku Turske, Albanija bi mogla posegnuti za sličnim potezom - ne samo na Kosovu već i u Makedoniji, gdje najveći dio albanske manjine traži da se ujedini s dijelovima susjedne zemlje.

Ipak, autor se osvrće i na težnje zemalja Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i na Kosova da postanu članice Europske unije.

"Svaka od ovih balkanskih država želi postati dio europskog projekta umjesto približavanja s Moskvom. Ali, njihova nada za ulazak u EU u bliskoj budućnosti izumire jer blok ne pokazuje spremnost da prihvati bilo kakve nove problematične članove kojima je potrebna značajna financijska podrška".

Autor navodi da Europljani smatraju da je SAD ta koja "može odvratiti destruktivne napore Rusije na ovim prostorima".

"Jačanje njihove nazočnosti na Kosovu i povećanje diplomatskih napora na Balkanu mogli bi zadržati mir. Međutim, Bijela kuća je skeptična o njihovoj ulozi u međunarodnoj politici danas. Stari argumenti, kao što su solidarnost NATO-a, zaštita vrijednosti i sloboda, kao i ruska agresija, više ne uvjeravaju Washington. Predsjednik Donald Trump razmišlja u smislu dogovora. To je vjerojatno Europa, točnije Berlin, koji će morati razmišljati o načinima da uvjeri novu američku administraciju da interveniraju na Balkanu", navodi se u članu objavljeno u Wall Street Journalu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?