Zapadnobalkanske migrantske rute

Balkan ne smije postati tampon-zona za migrante, nužan zajednički europski odgovor

storyeditor/2023-11-28/migranti__2_.jpeg
29.11.2023.
u 22:00

Fokus je, uz ostalo, bio i na pitanju tzv. zapadnobalkanske migrantske rute

Na Međunarodnoj konferenciji globalne alijanse za borbu protiv krijumčarenja migranata u organizaciji Europske komisije značajan fokus bio je na pitanju tzv. zapadnobalkanske migrantske rute. Konferenciju kojom je predsjedala povjerenica EU-a za unutarnje poslove Ylva Johansson otvorila je predsjednica EK Ursula von der Leyen.

Uz povjerenike EU-a, predstavnike europskih sigurnosnih agencija Europol i Frontex, o prevenciji i odgovoru na krijumčarenje migranata raspravljali su ministri unutarnjih poslova 20 zemalja koje su najviše pogođene migracijskim tokovima.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić istaknuo je da Europa mora imati dugoročne, strateške i iznad svega iskrene i izvedive odgovore na izazove koje nose migracije. - Alternativa neregularnoj migraciji i odvraćanju ne može biti pretvaranje zapadnog Balkana u tampon-zonu.

Dugoročno, alternativa neregularnoj migraciji mora biti jedinstven europski odgovor. Moramo zajednički uložiti svoje kapacitete u zaustavljanje migracija na njihovu izvorištu. Strateški, Europska unija treba kazati nama sa zapadnog Balkana: “Da, imate izvjesnost da do 2030. godine postanete članica EU.” Tako će naše države, policijske agencije i građani biti još motiviraniji u obrani sigurnosti zajedničkog europskog prostora - kazao je Nešić.

U kontekstu BiH evidentirano je povećanje migracijskog pritiska u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 27,24 posto. Na marginama konferencije održan je sastanak Nešića i ministra unutarnjih poslova Hrvatske Davora Božinovića, a razgovarao je i s ministrima unutarnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliverom Spasovskim, Crne Gore Danilom Šaranovićem i Albanije Taulantom Ballom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije