NJEZIN IZUM SE ŠIRI SVIJETOM

Baka (62) izrađuje invalidske rampe od neobičnog materijala - Lego kockica

20.02.2020.
u 14:15

62 - godišnja žena iz Njemačke pronašla je kreativan i zabavan način kako bi olakšala invalidima u svom gradu.

Rita Ebel (62) iz njemačkog grada Hanau veliki dio svog života provodi u invalidskim kolicima - sve od dana kada je stradala u prometnoj nesreći, piše New York Post. Kretanje po vlastitom gradu bilo joj je sve samo ne jednostavno s obzirom na nedostatak invalidskih rampi. Odlučila je uzeti stvar u svoje ruke i pomoći svima onima koji se nalaze u istoj situaciji kao i ona, pa je počela raditi rampe od Lego kockica.

 

 

"Želim osjetiti svijet bez prepreka tijekom putovanja", kaže Rita koja uz pomoć supruga provodi i po tri sata dnevno za stolom slažući Lego kocke u rampe. Kockice su joj donirali fanovi diljem cijele Njemačke.

Rampe su jako stabilne, različitih visina i prenosive. "Nitko ne prođe ulicom bez da ih pogleda. Puno pažnje daju djeca koja uvijek žele uzeti kockice, ali i odrasli koji uvijek fotografiraju."

 

 

Još jedna prednost ovog izuma je šarenilo, odnosno mogućnost da invalidi uoče rampu s velike udaljenosti. "Napokon invalidi mogu vidjeti iz daleka gdje mogu ući bez ikakvih problema", kaže Malika El Harti, vlasnica frizerskog salona koji također koristi Ritine rampe koje su postale globalno prepoznatljive - Španjolska i Amerika počele su ih koristiti na svojim ulicama, a u stopu ih prate Austrija i Švicarska.

"Kampanja se jako brzo širi", ponosno kaže Ebel. "Divno je vidjeti kako su ljudi zainteresirani i žele sudjelovati."

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?