POSTAVILI UVJETE

Bajramović: Rok Vladi do petka da se usvoje tri osnovna zahtjeva

ismet bajramovic
20.01.2016.
u 11:03

Ukoliko se ne usvoje zahtjevi sindikata, najavljeni su prosvjedi 26. siječnja

Predstavnici sindikata su se jutros okupili ispred zgrade Vlade FBiH gdje su iskazali svoje nezadovoljstvo najavljenim izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH te iznijeli svoje zahtjeve.

Kako je poručio Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, održan je sastanak s premijerom FBiH gdje su kazali kako ne žele sudjelovati u "socijalnom dijalogu" i dali su rok Vladi FBiH da povuče izmjene Zakona o radu FBiH.

"Premijer je pokušao reći da mi imamo pogrešnu verziju izmjena Zakona o radu FBiH, što je meni bilo smiješno. Niti bilo kakva izmjena ne može ići mimo socijalnih partnera i samim tim nema veze je li to prava ili pogrešna verzija i to se nije smjelo dogoditi. To je ona sapunica vezana za kolektivni ugovor", kazao je Bajramović, javlja N1. 

Također, premijeru su uručili tri osnovna zahtjeva:

- Povlačenje iz procedure izmjena i dopuna Zakona o radu ili će u protivnom 26. siječnja stupiti u generalni štrajk,

- Potpisivanje usuglašenih kolektivnih ugovora,

- Otvaranje procesa potpisivanja granskih ugovora.

Bajramović je dodao kako je kranji datum za usvajanje ovih zahtjeva do petka, tj. 22. siječnja. 

"Mi smo usuglasili kolektivni ugovor, i može se potpisati do 22. Neka premijer dadne odgovor Sindikatu da neće ići u proceduru i da će potpisati kolektivni ugovor. Poslali smo poruku radničkoj klasi da će imati dokument koji će im jamčiti sigurnost. Granski su čak važniji u nekim stvarima kako bi imali sigurnost", dodao je.

Ukoliko se ne usvoje zahtjevi sindikata, najavljeni su prosvjedi 26. siječnja. 

"Ukoliko Vlada FBiH do tada ne uradi ove stvari i ne dobijemo čvrsta jamstva, za 26. siječnja je najavljen prosvjedni skup ispred zgrade Vlade FBiH na kojem će, pored ovih zahtjeva, biti uključen i zahtjev za smjenu premijera Fadila Novalića. Izaslanstvo Sindikata neće dalje sudjelovati u radu Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH", kazao je Bajramović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije