Racije u Beču i Grazu

Austrijska policija razbila mrežu islamista, uhićene dvije osobe iz BiH

Austrijska policija
26.01.2017.
u 17:30

Policija u Grazu izvršila je pretres nekoliko stanova kao i džamije koju uglavnom posjećuju vjernici iz bivše Jugoslavije, a koja se smatra "opasnom"

Više od 800 austrijskih policajaca sudjelovalo je u racijama u Beču i Grazu, gdje je uhićeno između osam i 12 osoba, za koje se sumnja da su sljedbenici Abu Tejme. Najveći broj uhićenih je s područja bivše Jugoslavije, od kojih su najmanje dvojica bh. porijekla. 

Među uhićenima su, navodno, i jedan Sirijac i jedan Bugarin. Cilj ovih racija prvenstveno su bili sljedbenici Mirsada Omerovića, poznatog kao Abu Tejma, koji služi dvadesetogodišnju zatvorsku kaznu. Kako navode iz austrijske policije, istraga je još u tijeku, tako da se i ne navodi točan broj privedenih, pišu Nezavisne. 

Policija u Grazu izvršila je pretres nekoliko stanova kao i džamije koju uglavnom posjećuju vjernici iz bivše Jugoslavije, a koja se smatra "opasnom". Navodno, riječ je o džamiji koju financiraju arapske zemlje. I u Beču je pretresen jedan sličan vjerski objekt, kao i nekoliko stanova. 

Inače, policija je krenula u opsežnu akciju nakon uhićenog maloljetnog Albanca, koji je uhićen tijekom vikenda. Riječ je o Lorencu K., Austrijancu albanskog porijekla, koji je simpatizer Islamske države, a uhićen je zbog planiranja terorističkih napada u Beču. On je prilikom ispitivanja izjavio da je Abu Tejma njegov "idol". 

Uhićeni Albanac očito nije jedini sljedbenik propovjednika Abu Tejme. On je priznao da nije djelovao sam, već da je iza njega šira, razgranata mreža kojoj je jedan od ciljeva bio i bečki metro. Wolfgang Sobotka, ministar unutarnjih poslova Austrije, izjavio je da je riječ o opasnoj mreži. 

Hans Peter Doskocil, ministar obrane Austrije, izjavio je da se veliki broj osumnjičenih terorista vraća s sirijskog ratišta te da se oni moraju staviti pod neku vrstu nadzora.  

"Trenutno razmatramo nekoliko mogućnosti. Hoće li to biti elektronske nanogice ili nešto drugo, ali definitivno razmišljamo o tome", rekao je Doksocil.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?